Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování rostlin v setrvalém zem. (KSPR / PRSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / PRSZ - Pěstování rostlin v setrvalém zem., Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Agroekosystémy a postavení kulturních rostlin v rostlinné říši. Charakteristika polních kultur a rozdělení zemědělských plodin, tvorba biologického a hospodářského výnosu. Hlavní faktory a pěstitelská opatření ovlivňující výnos v setrvalém zemědělství. Význam obilnin a stupně intenzity jejich pěstování - programované, konvenční, integrované a ekologické. Zásady agrotechniky obilnin v sestrvalém systému pěstování. Pěstování dle užitkových směrů - pšenice, ječmen, žito, tritikale, oves. Specifika pěstování obilnin druhé skupiny, pěstování kukuřice v setrvalém zemědělství. Luskoviny, význam, druhy a technologie jejich pěstování. Postavení a význam olejnin, biologické vlastnosti a technologie pěstování v setrvalém zemědělství. Okopaniny v osevním postupu, biologické vlastnosti, zásady pěstování cukrovky, krmné řepy a brambor.

Literatura

Diviš, J. a kol. Pěstování rostlin. JU v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2010, 260 s. Šarapatka, B., Urban, J. et al. Ekologické zemědělství. PRO-BIO Šumperk, 2005, 334 s. PRO-BIO Šumperk, 2006. Zídek, T. et al. Nechemická ochrana rostlin. MZe ČR, 1992. Herrmann, G., Plakolm, G. Okologischer Landbau. Ostereichischer Agrarverlag,Wien, 1993. Konvalina, P. et. al. Pěstování rostlin v ekologickém zemědělství. ZF JU v Č. Budějovicích, 2007. ISBN 978-80-7394-031-7.Urban, J, Šarapatka, B. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. I. díl, Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin. MŽP, PRO-BIO, Praha, 2003. Neuerburg, W., Padel, S. Ekologické zemědělství v praxi. Agrospoj, Praha, 1994. M. Lacko-Bartošová a kol. Udržateľné a ekologické poľnohospodárstvo. SPU Nitra, 2005.

Garant

Ing. Zdeněk Štěrba, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.doc. Ing. Jiří Diviš, CSc.Ing. Zdeněk Štěrba, Ph.D.doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.doc. Ing. Jiří Diviš, CSc.Ing. Zdeněk Štěrba, Ph.D.