Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná ekologie a péče o krajinu (KSPR / QKEPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / QKEPE - Krajinná ekologie a péče o krajinu, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Krajinná ekologie jako vědní obor, vnímání krajiny, vědecké pojetí a definice krajiny, objekty studia v krajinné ekologii. Kultura, příroda a krajina. Základní principy a ústřední pojmy krajinné ekologie. Krajina jako komplexní útvar. Struktura krajiny. Biodiverzita v prostředí heterogenní krajiny. Procesy fungování krajiny, procesy vývoje krajiny. Plánování a management krajiny. Plánování a realizace ekologické sítě v krajině, koncept obnovy krajiny (územní systémy ekologické stability, Natura 2000, EIA, Evropská úmluva o krajině). Další významné mezinárodní dohody. Limity zatíženosti krajiny. Disturbance krajiny. Ekologie obnovy.Zemědělská krajina. Krajinná diagnóza a prognóza. Samostatná semestrální práce ústně prezentovaná v rámci speciálního semináře.

Literatura

Culek,M. (ed.). Biogeografické členění České republiky. Enigma, Praha., 1996. Sádlo,J., Štorch, D. Biologie krajiny (Biotopy České republiky). Vesmír, Praha, 2000. Chytrý M. a kol. Katalog biotopů České Republiky. AOPK Praha, 2001. Hadač, E. Krajina a lidé. Academia, Praha, 1982. Němec, J., Pojer, F. (eds.) . Krajina v České republice. MŽP ČR, Consult, Praha, 2007. Forman, R.T., Godron, M. Krajinná ekologie. Nakladatelství Academia, Praha, 583 s. Academia, Praha, 1993. Lipský, Zd. Krajinná ekologie pro studenty geografických oborů. Karolinum, Praha, 1998. ISBN 80-7184-5450.Löw, J., Míchal, I. Krajinný ráz. Lesnická práce, 2003. Farina, A. Principles and methods in landscape ecology. Chapman&Hall, London, 1998. ISBN 0 412 73030 8.Šarapatka B., Niggli U. Zemědělství a krajina. Cesty k vzájemnému souladu. UP v Olomouci, 2008.

Požadavky

Požadavky na studenta: Podmínky zápočtu: Účast na terénní blokové výuce, prezentace semestrální práce. Podmínky zkoušky: Zkouškový test, ústní zkouška.

Garant

Ing. Michael Bartoš, CSc.Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michael Bartoš, CSc.Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.Ing. Michael Bartoš, CSc.Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.