Předmět Lukařství a pastvinářství (KSPR / QLAP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / QLAP - Lukařství a pastvinářství, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Tématické okruhy pro jednotlivé týdny výuky v semestru:1. Úvod. Všeobecná charakteristika, rozšíření a význam travních porostů. Podmínkyuplatnění všestranných (produkčních a mimoprodukčních) funkcí travinného biomu.2. Lukařství a pastvinářství jako praktický a vědní obor (historický vývoj a současný stavv ČR a v celosvětovém kontextu). Vznik, vývoj a způsoby uplatnění travních porostů.3. Biologické a ekologické základy lukařství a pastvinářství. Abiotické prvky travních ekosystémů.4. Biotické prvky travních porostů. Dynamika travního společenstva. Zákonitosti ekologické rovnováhy travních porostů.5. Biologická, ekologická a pícninářská charakteristika nejdůležitějších lučních druhů. Bioindikační uplatnění jednotlivých složek travního ekosystému.6. Synekologie travních porostů. Způsoby hodnocení a třídění travních porostů.7. Floristicko-cenologická klasifikace travních porostů. Synekologická a pícninářská charakteristika nejdůležitějších asociací, svazů, řádů a tříd.8. Fyziognomicko-floristická klasifikace travních porostů. Ekologická a pícninářská charakteristika jednotlivých porostových typů.9. Ekologická a ekonomická východiska obhospodařování travních porostů.10. Teoretické aspekty regulace vodního režimu travních porostů.11. Způsoby zlepšování půdních podmínek u lučních a pastevních porostů a teoretické základy jejich výživy.12. Zlepšování porostové skladby lučních a pastevních porostů. Zásady racionálního obhospodařování a využití travních porostů.13. Vliv pastvy na jednotlivé druhy hospodářských zvířat a jejich zpětný vliv na travní ekosystémy.14. Ekologicko-ekonomická syntéza v lukařství a pastvinářství.
Literatura
Klimeš,F. Lukařství a pastvinářství. Č.Budějovice, ZF JU, 2004. Begon,M., Harper,J.L.,Townsend,C.R. Ekologie. Olomouc, UP, 1997. Mrkvička,J. Pastvinářství. Praha,AF ČZU, 1998.
Garant
Ing. Milan Kobes, Ph.D.
Vyučující
Ing. Milan Kobes, Ph.D.