Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rezistence a rezistentní šlechtění (KSPR / RESL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / RESL - Rezistence a rezistentní šlechtění, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice termínu rezistence, klasifikace rezistence. Příčiny a mechanismy vzniku rezistence škůdců k zoocidům. Příčiny a mechanismy vzniku rezistence fytopatogenních mikroorganismů k pesticidům. Druhy dědičně založené rezistence, oligogenní a polygenní rezistence. Vertikální a horizontální rezistence, specifická a nespecifická rezistence, pseudorezistence, tolerance. Systemická indukovaná rezistence - definice, biochemická podstata SIR. Metody navození SIR, detekce, hodnocení a perzistence stavu indukované rezistence. Cíle rezistentního šlechtění, metody a strategie v rezistentním šlechtění. Šlechtění na oligogenní a polygenní odolnost. Genetické zdroje rezistence. Strategie šlechtění na odolnost vůči virovým chorobám. Strategie šlechtění na odolnost vůči bakteriálním chorobám. Strategie šlechtění na odolnost vůči houbovým chorobám. Šlechtění na odolnost vůči škůdcům. Biotechnologické přístupy v rezistentním šlechtění. Využití technik rekombinantní DNA v rezistentním šlechtění.

Literatura

Graman,J.,Čurn,V. Šlechtění rostlin. České Budějovice, JU ZF, 1998. Chloupek,O. Genetická diverzita, šlechtění a semenářství. Praha, Academia, 2008. Gurr,S.J. a kol. Molecular Plant Pathology. Oxford, IRL Press, 1992. Graman,J., Čurn,V. Semenářství, skripta. České Budějovice, ZF JU, 1999. Sáková,L.,Čurn,V. Speciální genetika rostlin. ČeskéBudějovice, ZFJU, 1995. Graman,J., Čurn,V. Šlechtění zemědělských plodin (obiloviny,luskoviny). České Budějovice ZF JU, 1998.

Garant

prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.