Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (KZT / FYZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZT / FYZB - Fyzika II, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do elektrostatikyAtomová struktura, elementární elektrický náboj, kvantování elektrického náboje, elektrostatická indukce, Interakce - silové projevy el. nábojů - siločáry el. pole, Coulombův zákon, hustota náboje, rozložení nábojů na izolantech a ve vodičích, intenzita elektrického pole, zákon zachování elektrického náboje, intenzita elektrického pole, potenciál elektrického pole, ekvipotenciální plochy, potenciální energie elektrického náboje, Gaussova věta.2. KapacitaKapacita vodivých objektů, kondenzátor s dielektrikem, druhy a typy kondenzátorů, spojování kondenzátorů. Dielektrika, polarizace dielektrika, elektrická indukce. Elektrické pole v dielektriku. Průchod siločar a indukčních čar rozhraním dvou dielektrik. Energie elektrického pole.3. Aplikace principů elektrostatiky v techniceElektrostatické zdroje, měřicí přístroje, uplatnění Coulombovské síly v elektronických součástkách, paměti, CCD prvky.4. Stacionární elektrické poleVedení elektrického proudu v látkách - vodiče polovodiče izolanty, účinky elektrického proudu, proud - driftová rychlost nosičů náboje, proudová hustota, Ohmův zákon, elektrický odpor, supravodivost, velká elektrická a tepelná vodivost kovů.5. Elektrický obvod, zákony ustáleného el. prouduZdroje napětí, elektromotorické napětí, Kirchhoffovy zákony, spojování zdrojů a rezistorů. Práce a výkon elektrického proudu, zákon Jouleův - Lencův, tepelné účinky procházejícího proudu.6. Veličiny v elektrickém obvodu a jejich měřeníPřímé metody měření proudu, napětí, odporu, výkonu, regulace proudu, napětí a výkonu. Nepřímé metody měření odporu (impedance) můstkové metody, substituční metoda.7. PolovodičeVodivost polovodičů - vlastní, příměsová. Kontakt dvou materiálů. Termoelektrický jev Seebeckův; Peltierův a Thomsonův, Termočlánky.8. Magnetické poleMagnetická indukce, magnetický indukční tok, Intenzita magnetického pole. Biot - Savartův zákon. Magnetické pole pohybujícího se náboje a vodiče jímž prochází proud, zákon celkového proudu.9. Síly působící v magnetickém poli na nabitou částici nebo vodič, jímž prochází proud Lorentzova síla a její aplikace - spektrometry, elektromechanické měřicí přístroje elektrické motory, urychlovače nabitých částic, Hallův jev.10. Magnetické pole v látkáchDělení látek podle magnetických vlastností, paramagnetika, diamagnetika, feromagnetika, elektromagnety, magnetické obvody, Hopkinsonův zákon, hysterezní křivka.11. Elektromagnetická indukceCívka, přechodové jevy, elektromagnet, časová změna magnetického toku - Faradayův zákon elektromagnetické indukce, vlastní a vzájemná indukce.12. Střídavé proudy a obvody střídavého prouduDefinice, okamžitá, střední a efektivní hodnota střídavého proudu, práce a výkon střídavého proudu. Fázorové diagramy užívané pro popis v čase proměnných veličin v obvodech střídavého proudu. Fyzikální principy funkce elektrických strojů točivých a netočivých - generátory, motory, transformátory.13. Elektromagnetické vlny, kmitočtové spektrum14. Maxwellovy rovnice

Získané způsobilosti

Rozšíření znalostí z obecné fyziky na elektřinu a magnetismus.

Literatura

Fuka, Havelka, B.:. Elektřina a magnetismus. SPN, Praha, 1979. Brož, J.:. Elektřina a magnetismus, I. a II. Skripta. SPN, Praha, 1978. Hajko, V. a kol.:. Fyzika v příkladech. SNTL, Praha, 1983. Horák, Z., Krupka, F.:. Fyzika 2. Praha, SNTL, Bratislava, ALFA, 1976. Zeman a kol.:. Sbírka řešených úloh z fyziky pro PF. SPN, Praha, 1971. Čičmanec, P.:. Všeobecná fyzika II. Elektrina a magnetizmus. ALFA, Bratislava a SNTL, Praha, 1980.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, schopnost řešit vybrané úlohy z elektřiny a magnetismu.

Garant

doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.