Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje pro meliorační a zemní práce (KZT / SMZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZT / SMZP - Stroje pro meliorační a zemní práce, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozdělení a přehled strojů, pro rozpojování, nakládání, přepravu, hutnění speciální práce možnosti nasazení zemních strojů při těžení horniny příslušné třídy rozpojitelnosti, teoretický cyklus, výpočet výkonnosti obecně, nástroj k rozpojování, hlavní rozměry a parametry; 2. Pracovní materiál strojů pro zemní práce, zemní práce - názvosloví, vlastnosti hornin, klasifikace hornin, teorie rozpojování hornin, názvosloví v oblasti zemních a těžebních prací, volba správného nasazení zemních strojů; 3. Hydraulická lopatová rýpadla - rozdělení, terminologie, technické požadavky, parametry pro zatřídění l.r., všeobecný popis, technické údaje, použití pro zemní práce; 4. Dozery, definice rozměrů, prac. zařízení, ovladače řidiče dozerové radlice traktorů na pásovém a kolovém podvozku, výpočet objemu radlice, určení pro zemní práce, technologie práce při čištění rybníků; 5. Nakladače - teoretický cyklus, opravné koeficienty, výpočet výkonnosti; 6. Grejdry, použití, pracovní zařízení, výkonnost, Kompaktory - určení, popis, způsoby nasazení, možnosti využití; 7. Univerzální zemní stroje, pracovní zařízení, použití, Vrtací stroje popis, rozdělení, předurčení, Stroje pro bezvýkopovou tvorbu otvorů pro inženýrské sítě; 8. Dampry, technické a technologické požadavky, popis, konstrukce, názvosloví, Skrejpry, definice rozměrů a jejich symboly, pracovní zařízení, výkonnost; 9. Stroje na zhutňování zemin, technické požadavky, popis stroje, použití, výkonnost objemová a plošná, výpočet tloušťky zhutnění, pěchy, dusadla, vibrační desky; 10. Mechanizace k odstraňování nežádoucích nárostů na melioračních a stavebních plochách při úpravách pozemků (mulčovače, drtiče, kladivový rotační rozbíječ); 11. Mechanizace pro těžební činnost a odstraňování dřevin z melioračních a stavebních ploch, likvidace a využití fytomasy (štěpkovače, pily, křovinořezy, harvestory); 12. Stroje pro údržbu příkopů a otevřených odpadů, příkopové hlubiče, čističe, frézovací stroje, korečkové čističe, stroje pro krtčí drenáž; 13. Mechanizace pro údržbu komunikací; 14. Jeřáby a recyklační stroje.

Literatura

Prokeš, J., Krejčí, A. Mechanizace ve stavebnictví. CERM s.r.o., Brno, 1998. celjak@zf.jcu.czVaněk, A. Strojní zařízení pro stavební práce. Praha, Sobotáles,, 1999. celjak@zf.jcu.czMašek, V. Stroje pro meliorační a zemní práce. VŠZ Praha, 1985. Vaněk, A. Strojní zařízení pro stavební práce. Praha, Sobotáles,, 1994. Earth-moving machinery -- Determination of average ground contact pressure for crawler machines. 1999. ISBN 92-67-10288-5.Forest ground preparation. Forestry Commission, Technical Development Branch, Ae Village Dumfries. Chainsaw Debuttressing, of Standing Timber. Corstorphine Road, Edinburgh. Vysloužil, J. a kol. Zemní práce. Vojenské stavby, 1988.

Garant

Ing. Ivo Celjak, CSc.

Vyučující

Ing. Ivo Celjak, CSc.Ing. Ivo Celjak, CSc.