Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biodiverzita a genetická diverzita (KZVE / BGD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZVE / BGD - Biodiverzita a genetická diverzita, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice a význam biodiverzity - obecně. Analýza genetických hledisek biodiverzity - praktické využití. Současný stav ohrožení jednotlivých skupin zvířat. Aktivity v oblasti zemědělské biodiverzity v rámci živočišných a rostlinných genetických zdrojů. Definice, význam a praktické uplatnění taxomů hospodářských zvířat. Historický, společenský a chovatelský význam krajových plemen. Krajová plemena chovaná dříve a nyní na území středoevropského regionu. Význam genetických analýz při jejich studiu. Možnosti využití jednotlivých genotypů při regeneraci kriticky ohrožených genotypů. Základní pojmy a definice v rámci Národního programu ochrany genových zdrojů zvířat. Globální strategie jednotlivých států a regionů v rámci genetické biodiverzity.

Literatura

Wilson E.O., Peter F. M. Biodeversity. Washington, National Academy Press 199, 305 s. Řehout, V., Kúbek, A., Filistowicz A. Geneticky modifikované organismy. Genetické zdroje. České Budějovice, ZF JU 89 s., 2005. Stav genetických zdrojů hospodářských zvířat, Česká republika. Národní referenční středisko pro užití aa ochranu zdrojů hospodářských zvířat, 71 s., 2002. Výroční zpráva Národního programu uchování a využití genetických zdrojů hospodářských a užitkových zvířat, ryb a včel za rok 2008, 2009, 2010. Národní referenční středisko pro genetické zdroje hospodářských zvířat, VÚŽV Uhříněves, 78, 85, 77 s.

Garant

prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc.prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc.