Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biodiverzita a ochrana genových zdrojů (KZVE / BOGZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZVE / BOGZ - Biodiverzita a ochrana genových zdrojů, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice a význam biodiverzity. Současný stav ohrožení jednotlivých skupin zvířat. Aktivity v oblasti zemědělské biodiverzity v rámci rostlinných a živočišných genetických zdrojů. Definice, význam a praktické využití jednotlivých taxonů hospodářských zvířat. Fylogeneze plemen hlavních, ale i u nás méně známých druhů hospodářských zvířat. Historický, společenský a chovatelský význam krajových plemen. Krajová plemena chovaná dříve a nyní na území středoevropského regionu. Vlivy limitující existenci krajových plemen. Základní pojmy a definice v rámci Národního programu ochrany genových zdrojů hospodářských a užitkových zvířat. Smysl a význam regenerace české červinky realizované Zemědělskou fakultou JU. Globální strategie jednotlivých států a regionů v rámci biodiverzity.

Literatura

Wilson E. O., Peter F. M. Biodiversity. Washington, National Academy Press, 305 s., 1998. Řehout V., Kúbek A., Filistowicz A. Geneticky modifikované organismy. Genetické zdroje. České Budějovice, 89 s., 2005. ISBN 80-85645-51-3.Collins W. W., Qualset C.O. Biodiversity in agroecosystems. Boca Raton CRC Press, 201 s., 1998. Urban F. a kol. Národní program uchování a využití genetických zdrojů hospodářských a užitkových zvířat. VÚŽV Uhříněves, 88 s., 1999. Stav genetických zdrojů hospodářských zvířat, Česká republika. Národní referenční středisko pro užití a ochranu genet. zdrojů hospodářských zvířat, Praha, 71 s., 2002. Výroční zpráva Národního programu uchování a využití genetikých zdrojů hospodářských a užitkových zvířat, ryb a včel za rok 2006, 2007, 2008 a další. Národní referenční středisko pro genetické zdroje hospodářských zvířat VÚŽV Uhříněves, 75, 69, 81 s.

Garant

doc. Ing. Karel Košvanec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Košvanec, CSc.doc. Ing. Karel Košvanec, CSc.