Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (KZVE / QMIBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZVE / QMIBI - Mikrobiologie, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled hlavních skupin mikroorganismů. Stavba a funkce virů. Prokaryotická a eukaryotická buňka, její morfologie. Chemické složení mikroorganismů, jejich metabolismus a jejich podíl na cyklech prvků v přírodě. Výživa a množení mikroorganismů, kultivace a růst mikrobiální populace, vliv prostředí na mikroorganismy. Využití mikroorganismů při odbourávání odpadů, čištění vod, kompostování, při zpracování krmiv, jejich význam v potravinářství. Mikroflora živočišného organismu, patogenní mikroorganismy, chemoteraupetika a antibiotika, základy imunologie. Příklady nejvýznamnějších virů. Přehled bakterií, archeí a mikroskopických eukaryot významných jako patogenní a symbiontické organismy, nejvýznamnější mikroorgansimy v průmyslu.

Literatura

Madsen, E. L. Environmental microbiology: from genomes to biogeochemistry. Malden: Blackwell, 2008. Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005. Prescott, L. M., Harley J. P., Klein D. A. Microbiology. New York: McGraw-Hill, 2005. Cempírková, R., Lukášová, J., Hejlová, Š. Mikrobiologie potravin. České Budějovice: JU ZF Č. Budějovice, 1997. Marendiak, D., Kopčanová, L., Leittgeb, S. Poľnohospodárska mikrobiológia. Bratislava: Príroda Bratislava ve spolupráci se SZN Praha,, 1987. Růžek, L. Voříšek, K. Vybrané kapitoly z pedobiologie a mikrobiologie. Praha: ČZU v Praze, 2003.

Garant

MVDr. Lucie HASOŇOVÁ, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Lucie HASOŇOVÁ, Ph.D.