Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechtění hospodářských zvířat (KZVE / SHZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZVE / SHZ - Šlechtění hospodářských zvířat, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje jak teoretické, tak praktické znalosti ve šlechtění hospodářských zvířat. Zahrnuje smysl, cíle, kroky a postavení šlechtění v rámci celého chovu zvířat, genetickou strukturu populací a faktory jejich změn, šlechtění kvalitativních znaků, charakteristiku a metody studia kvantitativních znaků, genetické parametry a jejich využití, analýzu složek variace, genové a prostřeďové efekty, plemennou hodnotu, metody kontroly dědičnosti a odhady plemenné hodnoty na základě jedné či více vlastností, selekční indexy a jejich využití, ekonomickou důležitost vlastností, metodu BLUP a AM, spolehlivost odhadu PH, teorii selekce, selekční pokrok a jeho faktory, korelovaný selekční pokrok, systémy selekce a jejich využití, teorii hybridizace a analýzu efektů, klasifikaci metod křížení a jejich využití, organizaci šlechtitelských programů a plemenářskou strategii.

Literatura

Jakubec V. a kol. Odhad plemenné hodnoty hospodářských zvířat. VÚCHS Rapotín, 1999. Jakubec V. a kol. Šlechtění masných plemen skotu. VÚCHS Rapotín, 1999. Simm, G. Genetic Improvement of Cattle and Sheep. Farming Press UK, Ipswich, 1998. ISBN 0-85236-351-6.Mrode RA. Linear Models for the Prediction of Animal Breeding Values. CAB International, 1996. Cameron ND. Selection Indices and Prediction of Genetic Merit in Animal Breeding. CAB International, 1997. ISBN 0-85199-169-6.

Garant

Ing. Libor VEČEREK

Vyučující

Ing. Libor VEČEREKIng. Zdeněk PEKSAIng. Libor VEČEREK