Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická etika (KFE / FFZDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / FFZDE - Zdravotnická etika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden Etika a hodnoty - pojem, obsah, definice. Etická pravidla a sociální normy. Etické a morální aspekty v rozdílných kulturách2. týden Etická pravidla a morální problémy při výkonu povolání zdravotníka3. týden Rovnost, rovnoprávnost a právo pro všechny na důstojnou existenci a zdraví4. týden Etický nárok jedince a skupiny na sebeuplatnění5. týden Porod, život, zdraví, choroba a smrt z etického hlediska6. týden Zdraví jako hodnota. Etické a morální aspekty v multidisciplinárním zdravotnickém týmu7. týden Vztah mezi právními a etickými normami. Etické komise8. týden Sdělování pravdy nemocnému, iatropatogenie, sororigenie, ergotogenie9. týden Etický kodex fyzioterapeutů10.týden Práva pacientů, Charta práv hospitalizovaných dětí. Etika v oblasti duševního zdraví

Získané způsobilosti

Student bude rozumět etickým aspektům své práce, bude schopen přijmout a aplikovat etické aspekty v životě člověka ve zdraví i v náročných životních situacích. Bude znát vztah mezi etickými a právními normami, význam práva pacienta na sebeurčení, znát zásady sdělování pravdy nemocnému a znát základy etického kodexu fyzioterapeuta.

Literatura

Šimek, J.:. Filozofické základy lékařské etiky.1. vyd. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0440-4. Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-132-7.Fišerová, J.:. Etika v ošetřovatelství. Brno: IDVPZ, 1995. Svatošová, M.:. Hospice a umění doprovázet. Praha: Ecce homo, 2003. Haškovcová, H.:. Manuálek o etice a vstřícném chování pro zdravotní laboranty, popřípadě laboratorní pracovníky. 1. vyd. Praha: Galén , 1998. ISBN 80-85824-87-6. Haškovcová, H.:. Práva pacientů. Havířov: Nakl. A. Kutilové, 1996. Munzarová, M.:. Zdravotnická etika od A do Z. Grada, Praha 2005, ISBN 80-247-1024-2.

Požadavky

Aktivní zapojení studenta do výuky

Garant

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.