Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosomatika (KFE / KPSYC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / KPSYC - Psychosomatika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - shrnutí základních informací o funkci CNS a o možných mechanizmech psycho-somatických vztahůTeoretická východiska v psychosomatické medicíněMultifaktoriální patogeneze jako základ porozumění psychosomatickým poruchámVybraná onemocnění z pohledu psychosomatické medicíny (hypertenze, asthma bronchiale, infarkt myokardu, zhoubná bujení, psychosomatické vztahy v těhotenství a během porodu)Možnosti využití informací z oblasti psychosomatické medicíny v každodenní medicínské praxi, možnosti léčby psychosomatických poruch

Získané způsobilosti

Základní informovanost o tom, jak se mohou psychické a sociální problémy uplatnit v patogenezi tělesných poruch, jakým způsobem mohou ovlivnit průběh nemocí a jaké jsou možnosti práce s těmito informacemi.

Literatura

Baštecký, J. Psychosomatická medicína, Praha 1993. PONĚŠICKÝ, J. Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty a laiky. Triton Praha, 2002. Tress W., Krusse J., Ott J.:. Základní psychosomatická péče, Portál Praha, 2008. Poněšický J.. Zásady prevence psychosomatických onemocnění, Triton, Praha 2011.

Požadavky

Otevřenost problematice psycho-somatických vztahů

Garant

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.