Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioetika (KFE / LBIET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / LBIET - Bioetika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní obsah přednášek bude prezentován od J. Dolisty a Vl. Vurma z publikace Vybrané kapitoly z bioetiky. Text pak bude při přednáškách doplňován aktuálními studiemi zaměřenými na předkládanou etickou problematiku. Přednášky budou rovněž doplňovány novou studijní literaturou.1. Co je bioetika? Vznik, historie a předmět bioetiky.2. Přehled jednotlivých tematických oblastí bioetiky.3. Základní metody a koncepce v bioetice.4. Etika výzkumu. Výzkum na lidském subjektu.5. Výzkum na zvířatech.6. Přístup k informacím a ochrana soukromí.7. Genové inženýrství (zásahy do genomu, GMO, genová terapie), patentovatelnost živých organismů.8. Prenatální a preimplantační diagnostika, genetický screening, genetické poradenství.9. Asistovaná reprodukce.10. Kmenové buňky a klonování.11. Nemoc jako fenomén.12. Zdraví: společenská a individuální hodnota.13. Smrt a umírání, asistované suicidum, euthanasie.14. Bioetika jako etika života.

Získané způsobilosti

Student porozumí dialogu, který probíhá na úrovni etiky mezi odborníky. Osvojí si filozofický přístup k etickým otázkám a bude rozumět různorodým etickým argumentacím.

Literatura

Weinberger, O. Alternativní teorie jednání (Zároveň kritický rozbor praktické filosofie). Floss, Pavel. Architekti křesťanského středovékého vědění 1., Praha: Vyšehrad, 2004. Gluchman, V. Člověk a morálka. Brno: Doplněk, 1997. Č. Budějovice, 2004. Kolář, P., Svoboda, Vl. Logika a etika, Úvod do metaetiky, Filosofia, Praha 1998. Jonas, H.:. Princip odpovědnosti. Pokus o etiku pro technologickou civilizaci. Praha, Oikumené, 1997. Weischedel, W. Skeptická etika. Oikoymenh, Praha 1999. Dolista, J. Studie z bioetiky III, vyd. ZSF JU, Č. Budějovice 2008. Bourdieu, P. Teorie jednání, Karolinum, Praha 1998.

Požadavky

Zápočet a semestrální práce v rozsahu 8 stran.

Garant

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc.