Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosoc. probl. sekt a nov. náb. hnutí (KFE / SENBH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / SENBH - Psychosoc. probl. sekt a nov. náb. hnutí, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náboženství v životě člověka, definice základních pojmů (sekta, kult, fanatismus, nové náboženské hnutí). Právní postavení nových náboženských skupin v právním systému České republiky. Charakteristické znaky sekt (vůdce, hierarchie, učení). Možná nebezpečí vyplývající z chování nových náboženských skupin s důrazem na děti a mladistvé.2. Fáze vzniku závislosti na nových náboženských skupinách. Děti žijící v nových náboženských skupinách, mladí lidé jako náchylná skupina pro vstup do těchto skupin3.Život v odříkání: Církev sjednocení, hnutí Haré Kršna; Život bez zábran: "Rodina", Satanismus4. Spasení přichází z Ameriky: New Age, Svědkové Jehovovi, Mormoni; Nabídka zdraví a úspěchu: Transcendentální meditace, Extrémní charismatický proud, Scientologie5. Mistři zneužité naděje: Svatyně lidu, Davidovští Adventisté. Shrnutí celého kurzu.

Získané způsobilosti

Student/-ka bude schopen/-na diferencovat základní pojmy, orientovat se v právních normách, které se týkají této problematiky. Student/-ka získá přehled o současné náboženské (nejen české) scéně s důrazem především na novou religiozitu. Bude schopen/-na rozpoznat možná rizika a nebezpečí, ale také přínosy nového náboženství.

Literatura

Vojtíšek, Z., Misauerová, A. Dětství a sekta.1.vyd. Vzdělávací institut ochrany dětí, Prah 2006, ISBN 80-86991-83-0. VOJTÍŠEK, Z.:. Netradiční náboženství u nás. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. Vojtíšek,Z. Nová náboženská hnutí a jak jim porozumět, 2007. Lužný, D. Nová náboženská hnutí. 1. vyd., Masarykova univerzita Brno, 1997, ISBN 80-210-1645-0. Porterfieldová, K. M. O sektách. 1. vyd. Nakladatelství Lidové noviny, Praha, 1997, ISBN 80-7106-233-2. Vojtíšek,Z. Pastorační poradenství v oblasti sekt a sektářství. 1. vyd. Centrum pro náboženský a kulturní dialog při Husitské teologické fakultě UK v Praze, Brno 2005, ISBN 80-86263-69-X. Štampach, O.I. Sekty a nová náboženská hnutí: Naděje a rizika. Novotný, T., Vojtíšek, Z. Základní orientace v nových náboženských směrech. 3. vyd. Oliva, křesťanské nakladatelství pro Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů. Praha 1995. ISBN 80-85942-00-3.

Požadavky

Docházka. Seminární úkol, který veřejně prezentuje na semináři, kde je o něm vedena diskuze.

Garant

Mgr. et Mgr. Ondřej Doskočil, Th.D.