Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a etické aspekty v sociál. oblasti (KFE / SSETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / SSETI - Etika a etické aspekty v sociál. oblasti, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Otázky týkající se podstaty člověka,- co je člověk- kdo je člověk- holistické pojetí člověka2) Základní pojmy související s etikou- etika a morálka jako předmět etiky- politika jako morálka společnosti- mravnost, moralita- význam svědomí člověka, hledisko psychologické a náboženské- svoboda člověka- dobro a zlo- morální norma a zákon- autorita a moc3) Vztah člověka k sobě samému, k okolnímu světu a transcendentnu- osoba a osobnost, jáství- sociální komunikace- vztah člověka k přírodě a věcem- vztah člověka k vědě a technice4) Vztah člověka k transcendentnu- člověk a náboženství, dimenze víry, církve a náboženská společenství- tzv. světová náboženství- ekumenismus - fundamentalismus5) Vztah člověka k životu- úcta k životu, ochrana lidského života (interrupce, transplantace, euthanasie, klonování)- utrpení, nemoc, smrt- paliativní péče- hospicová péče6) Problémy spojené s výkonem pomáhajících profesí- úskalí komunikace s pacienty (klienty)- syndrom pomáhajících (pomocníka)- syndrom vyhoření- profesní etické kodexy

Získané způsobilosti

Student/ka získá orientaci v základních etických pojmech, je schopen vnímat problémy související s výkonem tzv. pomáhajících profesí, zejména v sociální a zdravotní oblasti. Je schopen zaujmout stanovisko k jednotlivým problémům souvisejícím s výkonem těchto profesí a vnímat tak i širší sociální kontext.

Literatura

Jankovský, J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha, 2003. Halík, T. Divadlo pro anděly. Život jako náboženský experiment. NLN, Praha, 2010. Halík, T. Dotkni se ran. Spiritualita nelhostejnosti. NLN, Praha, 2008. Frankl, V.E. Lékařská péče o duši. Základy existenciální analýzy a logoterapie. Cesta, Brno, 2006. Halík, T. Prolínání světů. Ze života světových náboženství. NLN, Praha, 2006. Thomson, M. Přehled etiky. Portál, Praha, 2004. Matějček, Z.:. Psychologické eseje (z konce kariéry): Karolinum, Praha 2004. Machovec, M. Smysl lidské existence. Akropolis, Praha, 2004. Halík, T. Stromu zbývá naděje. Krize jako šance. NLN, Praha, 2009. Schmidbauer, W. Syndrom pomocníka. Podněty pro duševní hygienu v pomáhajících profesích. Portál, Praha, 2008. Halík, T.:. Vzdáleným nablízku. Vášeň a trpělivost v setkávání víry s nevírou. Lidové noviny, Praha, 2007. Matoušek, O. Základy sociální práce. Portál, Praha, 2001. Velemínský, M. Celebritami proti své vůli. České Budějovice, 2011. ISBN 978-80-7387-447-6.Cílek, V. Krajiny vnitřní a vnější. Dokořán, Praha, 2005. Vácha, M. Místo, na němž stojíš, je posvátná země. O kruhu úcty k člověku, přírodě a celému vesmíru. Brno, Cesta, 2008. ISBN 978-80-7295-104-8.Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Portál, Praha, 2004. HALÍK, T. Prolínání světů. Ze života světových náboženství. 2006. ISBN 80-7106-834-9.

Požadavky

Písemný zápočet na závěr přednáškového cyklu, který se bude týkat jednak znalostí získaných z přednášek a seminářů, ale i vlastního studia doporučené literatury. Ústní zkouška - znalost témat probíraných v rámci přednášek a studia doporučené literatury. Chápání vzájemných vztahů a souvislostí. Schopnost formulovat svůj názor, resp. postoj, k danému problému.

Garant

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.