Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a etické aspekty v sociál. oblasti (KFE / UUETS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / UUETS - Etika a etické aspekty v sociál. oblasti, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2) Otázky týkající se podstaty člověka,- co je člověk- kdo je člověk- holistické pojetí člověka3 - 5) Základní pojmy související s etikou- etika a morálka jako předmět etiky- politika jako morálka společnosti- mravnost, moralita- význam svědomí člověka, hledisko psychologické a náboženské- svoboda člověka- dobro a zlo- morální norma a zákon- autorita a moc6-9) Vztah člověka k sobě samému, k okolnímu světu a transcendentnu- osoba a osobnost, jáství- sociální komunikace- vztah člověka k přírodě a věcem- vztah člověka k vědě a technice- člověk a náboženství, dimenze víry, církve a náboženská společenství- tzv. světová náboženství- ekumenismus a fundamentalismus10-12) Vztah člověka k životu- úcta k životu, ochrana lidského života (interrupce, transplantace, euthanasie, klonování)- utrpení, nemoc, smrt- paliativní péče- hospicová péče13-14) Problémy spojené s výkonem pomáhajících profesí- úskalí komunikace s pacienty (klienty)- syndrom pomáhajících (pomocníka)- syndrom vyhoření- profesní etické kodexy

Získané způsobilosti

Studující budou schopni identifikovat etické problémy ve své práci, popsat je a budou znát genezi etické argumentace užívané ve prospěch různých možných řešení. Budou schopni porozumět podstatě etických problémů a řešit je v duchu zásad, které jsou v souladu mezinárodně uznanými etickými standardy. Budou schopni odlišit právní a etický aspekt rozhodování v sociální práci při poskytování sociálních služeb.

Literatura

Jankovský, J. Etika pro pomáhající profese. Triton Praha, 2003. ISBN 80-7254-329-6.Velemínský, M. Celebritami proti své vůli. České Budějovice, 2011. ISBN 978-80-7387-447-6.Halík, T. Dotkni se ran. Spiritualita nelhostejnosti. NLN Praha, 2008. Cílek, V. Krajiny vnitřní a vnější. Dokořán, Praha, 2005. Frankl, V.E. Lékařská péče o duši. Základy existenciální analýzy a logoterapie. Cesta Brno, 2006. VÁCHA, M. Místo, na němž stojíš, je posvátná země. O kruhu úcty k člověku, přírodě a celému vesmíru. Brno, Cesta, 2008. ISBN 978-80-7295-104-8.Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Portál Praha, 2004. HALÍK, T. Prolínání světů. Ze života světových náboženství. Praha, NLN, 2006. ISBN 80-7106-834-9.Machovec, M. Smysl lidské existence. Akropolis Praha, 2004. Halík, T. Stromu zbývá naděje. Krize jako šance. NLN Praha, 2009. Schmidbauer, W. Syndrom pomocníka. Podněty pro duševní hygienu v pomáhajících profesích. Portál Praha, 2008. Matoušek, O. Základy sociální práce. Portál Praha, 2001.

Požadavky

Studenti se aktivně zúčastňují práce zejména v seminářích, kde se zapojují do diskuze. Na témata seminářů se připravují studiem základní a doporučené literatury. K zápočtu zpracují seminární práci v níž reflektují, srovnávají a hodnotí různé názory publikované na vybrané etické téma v odborné literatuře a na jejich základě se pokoušejí formulovat vlastní postoj k danému problému.U zkoušky studenti prokazují orientaci v základních etických problémech. Prokazují dále znalost v otázkách týkajících se sociálních služeb a sociální práce včetně schopnosti vést o nich dialog na odborné úrovni.

Garant

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.PhDr. Jan Vitoň, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.