Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kap. z dějin zdr. a sociál. péče (KFE / VKDZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / VKDZS - Vybrané kap. z dějin zdr. a sociál. péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Pravěké léčitelství, staroegyptské a mezopotámské lékařství, zdravotní a sociální péče.2) Hippokratovci a další lékařské školy řeckého světa, Aristoteles, povaha starořecké péče o nemocné a osoby s postižením.3) Medicína a sociální péče antického Říma, Galén a jeho přínos evropské medicíně.4) Středověká klášterní medicína a soc. péče, úloha žen v charitativní péči, arabská středověká medicína a její vliv v křesťanském světě.5) Medicína na středověkých školách 12. - 13. století, středověká špitální péče. Morové epidemie 14. - 15. století, jejich důsledky v lékařství a sociální oblasti.6) Medicína doby renesanční: Paracelsus a Vesalius, rozvoj jatrochemie a anatomie. Vývoj v porodnictví a sociální péči.7) Medicína a soc. péče v 17. století a 1. pol. 18. století: Jan Marek Marci z Kronlandu, William Harwey. Osvícenská cesta medicíny: J. E. Purkyně, G. B. Morgagni, J. Hunter, rozvoj antisepse a chirurgie.8) Rozvoj medicíny, zdravotní a sociální péče do roku 1914.9) Meziválečná medicína a sociální péče, systém veřejného zdravotnictví a nemocenského pojištění v ČSR, rozvoj specializace lékařských oborů.10) Československé a světové lékařství a sociální péče od 2. světové války.

Získané způsobilosti

Student/ka umí charakterizovat jednotlivé etapy vývoje zdravotní a sociální péče, zhodnotit přínos klíčových objevů a významných osobností. Dokáže vnímat zdravotní a sociální péči v geografickém a chronologickém rámci, s jejich kulturní a sociální podmíněností.

Literatura

Petr Svobodný - Ludmila Hlaváčková:. Dějiny lékařství v českých zemích, nakl. Triton, Praha 2004. Milada Říhová a kolektiv autorů:. Kapitoly z dějin lékařství, nakl. Karolinum, Praha 2005. Sherwin B. Nuland:. Lékařství v průběhu staletí. Praha, nakl. Euromedia Group - Knižní klub - Columbus, Praha 2000. Roy Porter:. Největší dobrodiní lidstva. Historie medicíny od starověku po současnost, nakl. Prostor, Praha 2001. R. Růžička:. Medicína dávných civilizací, Praha 2004. K. Bergdolt. Černá smrt v Evropě, Praha 2002. Doležal, A., Kuželka,V., Zvěřina,J.:. Evropa - kolébka vědeckého porodnictví, nakl. Galén, Praha 2009. Sommer,P.:. Infirmarium jako součást denního života v klášteře, in: Historia Monastica I, edd. D. Foltýn a kol., Praha 2005, s. 11-23. Říhová,M.:. Lékaři na dvoře Karla IV. a Jana Lucemburského, nakl. Paseka, Praha 2010 (do str. 60). Říhová,M.:. Středověký lékař, in: Člověk českého středověku, edd. M. Nodl - F. Šmahel, Praha 2002, s. 309-336. J. N. Biraben. Vývoj lékařského myšlení a chorob v Evropě do konce středověku, in: Historická demografie 24/2000, s. 5-48. J. Le Fanu. Vzestup a pád moderní medicíny, Praha 2001.

Požadavky

Na závěr přednáškového cyklu student/-ka napíše zápočtový test znalostí získaných z přednášek a vlastního studia literatury na 75 % z celkového počtu bodů. Následně bude schopen/-na některé otázky z textu zodpovědět a hlouběji objasnit při ústním pohovoru, k němuž si přinese seznam prostudované literatury (minimálně 2 knih a 3 odborných článků nebo částí knihy z oddílu Literatura).

Garant

Mgr. Zdeněk Žalud, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Žalud, Ph.D.