Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ak., krit. stavy a resusc. v por. asist. (KKL / AAKRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / AAKRP - Ak., krit. stavy a resusc. v por. asist., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam neodkladné péče, charakteristika léčebně-ošetřovatelské činnosti zdravotníků v neodkladné péči, náplň činnosti a kompetence jednotlivých kategorii zdravotnických pracovníků, etické problémy v ošetřovatelské péči o kriticky nemocné2. Definice léčebného a ošetřovatelského plánu činností, úkonů, výkonů, technik a postupů s podrobnějšími znalostmi z okamžité a neodkladné péče3. Zásady, postupy, techniky ošetřování dospělých a dětských klientů v akutní medicíně4. Zvláštnosti intenzivní péče v gynekologii a porodnictví. Lokální a svodná anestezie, rizika a komplikace5. Celková anestezie, rizika a komplikace. Problematika před a poporodní analgezie6. Traumata v těhotenství, akutní stavy během těhotenství7. Stavy ohrožující život ženy za porodu, aplikace krevních derivátů za porodu8. Resuscitace těhotných. Ohrožení plodu za porodu. Resuscitace novorozencePraktická cvičení a semináře:- Ošetřovatelský proces u speciálních neodkladných stavů (šok, akutní cévní uzávěr, infarkt myokardu, angina pectoris, astma bronchiale, respirační insuficience, aspirace, hyperventilační tetanie, epilepsie, hypertenzní krize, apoplexie - CMP, poškození teplem, polytrauma)- Ošetřovatelský proces u klientky v bezvědomí ( synkopa ortostatická, syndrom dolní duté žíly, eklamptické koma, epilepsie, hypoglykemické a hyperglykemické koma, cerebrální, hepatické a uremické koma, otravy, HELP SYNDROM)- Ošetřovatelský proces u neodkladných stavů v těhotenství, diferenciální diagnostika akutních potíží v těhotenství (placenta praevia, předčasné odlučování placenty, krvácení v těhotenství, gravidita extrauterina GEU, prolaps pupečníku při dirupci)- Ošetřovatelský proces u klientky s patologickou křivkou CTG, s náhlou příhodou ve III. době porodní, v šestinedělí- Ošetřovatelský proces u klientky s poporodním krvácením, s intravaskulární koagulopatií DIC, hypotonií děložní, s laktační psychózou)- Ošetřovatelský proces u klientky s plicní embolií, plodovou vodou- Ošetřovatelský proces u klientky při akutních gynekologických stavech, diferenciální diagnostika akutních gynekologických potíží (krvácení, akutní bolesti břicha, poranění genitálu, znásilnění, iatrogenní poranění, úraz)- Ošetřovatelský proces u patologického novorozence

Získané způsobilosti

- Rozlišuje kompetence a náplně činnosti jednotlivých zdravotnických pracovníků na JIP, ARO, emergency.- Spolupracuje při resuscitaci v multidisciplinárním týmu.- Používá plán činností, úkonů, technik a postupů při neodkladné péči.- Účelně používá resuscitační pomůcky při záchraně života.- Používá rozdílné specifické techniky při ošetřování dětí, dospělých a těhotných žen.- Resuscituje novorozence, těhotnou ženu a dospělého člověka.- Ošetřuje patologického novorozence.- Provádí akutní péči o ženy v gynekologii a porodnictví.- Ošetřuje těhotné ženy po traumatickém stavu.- Ošetřuje ženy při akutních stavech související s obdobím před, během a po porodu.- Ošetřuje ženy s embolií, s náhlou příhodou břišní, v bezvědomí, s krvácením, s otravami, se znásilněním.- Ošetřuje ženy s epilepsií, diabetickým kómatem, s astma bronchiale, při kardiálním selhání, při selhání jater a ledvin a při hypertenzní krizi.

Literatura

BALL, M., PHILLIPS, R. Akutní medicína do kapsy. Grada Praha, 2004. ČEPICKÝ, P. a kol. Doporučené postupy v gynekologii a porodnictví. Levret, Praha, 2007. ISBN ISBN 80-903721-1-.HAMPTON, J. EKG stručně, jasně, přehledně. Grada, Praha, 2005. ISBN ISBN 80-247-0960-.BINDER, T., SALAJ, P. et al. Hematologické nemoci a poruchy v gynekologii a porodnictví. Triton s. r. o. Praha, 2005. ISBN ISBN 80-7254-540-.FENDRYCHOVÁ, J.-BOREK, I. Intenzivní péče o novorozence. Brno: NCONZO v Brně, 2007. ISBN ISBN 978-80-7013-.POKORNÝ, J. a kol. Lékařská první pomoc. Galén Praha, 2003. DRÁBKOVÁ, J. Polytrauma v intenzivní medicíně. Grada Praha, 2002. PAŘÍZEK, A. Porodnická analgezie a anestézie. Grada Praha, 2002. ISBN ISBN 80-7169-969-.ČECH, E., HÁJEK, Z. a kol. Porodnictví. Grada Publishing. Praha, 2006. ISBN ISBN 80-247-1313-.BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada, 2004. DVOŘÁČEK, I., HRABOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Avicenum, 2003. Jarmila Kelnarová, Jana Toufarová, Jana Sedláčková, Zuzana Číková. První pomoc I. Praha : Grada publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2182-8.GREGORA, M. První pomoc u dětí. Mladá fronta Praha, 2004. ISBN ISBN 80-204-1064-.ERLOVÁ, F., MUCHA, J. a kol. Přednemocniční neodkladná péče. IDVPZ Brno, 2003. PROKOP a kol. Resuscitace novorozence. Grada Praha, 2003. ISBN ISBN 80-247-0535-.POKORNÝ, J. a kol. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrické ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0668-7.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, semestrální práce, praktický výkonPožadavky pro udělování kolokvia: ústní kolokvium

Garant

Mgr. Romana BelešováMUDr. Oldřich Štěpánek

Vyučující

MUDr. Oldřich ŠtěpánekMgr. Romana BelešováMUDr. Oldřich Štěpánek