Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Perinatologie (KKL / APERI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / APERI - Perinatologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek :1. Definice perinatologie. Organizace perinatologických pracovišť. Historie perinatologie a její vliv na současné perinatologické výsledky. (2 vyučovací hodiny)2. Zdravotně sociální aspekty perinatologické a novorozenecké úmrtnosti. Nejčastější příčiny perinatální a novorozenecké mortalitity a morbidity. (2 vyučovací hodiny)3. Skreeningová vyšetření v prenatální péči. Prenatální poradna. Rizikové a patologické těhotenství. (2 vyučovací hodiny)4. Prenatální diagnostika a fetální terapie. ( 2 vyučovací hodiny)5. Abort. Viabilita plodu. (2 vyučovací hodiny)6. Předčasný porod. Předčasný odtok plodové vody. Patologie placenty. IUGR. (2 vyučovací hodiny)7. Hypoxický syndrom ? klinický obraz a diagnostika. Prenatální a intrapartální období. (2 vyučovací hodiny)8. Intraaminální a časné novorozenecké infekce. (2 vyučovací hodiny)9. Alternativní přístupy k prenatální péči a vedení porodu (SWOT analýza). (2 vyučovací hodiny)10. Prenatální psychologie z aspektu matky i plodu. (2 vyučovací hodiny)11. Perinatologická etika - Obecná část: (2 vyučovací hodiny)a. Obecná část:Morálka jako fenomén. Teorie morálky. Etické kodexy. Vztah etiky a legislativy. Institucionální etika.b. Obecně zdravotnická část:Historie vzniku moderní zdravotnické etiky. Dehumanizace medicíny, práva pacientů, informovaný souhlas, problémy práce s nekompetentními pacienty a rozhodování v závěru života. Etika zdravotnického výzkumu.12. Perinatologická etika ? Speciální část:Etika kontroly rodičovství (antikoncepce, potraty), etika asistované reprodukce, etika péče o těhotnou ženu (psychoprofylaktická příprava, sledování v graviditě, výživa a pohybový režim v graviditě, budoucí otec), etika péče o rodičku (porodní sál jako místo pro zrození nového člena rodiny, ochrana bezpečí rodičky, porodní plán, účast otce při porodu), etika péče o novorozence (zajištění bezpečí při a po porodu, první setkání dítěte se světem, rodící se vtah k matce a později i k otci, problém kojení), etika péče o rodičku a novorozence v prvních týdnech života. (2 vyučovací hodiny)13. Etický kodex porodníka, etický kodex porodní asistentky. (2 vyučovací hodiny)14. Etická problematika ? v prenatálním a postnatálním období (praktické ukázky, kasuistiky). (2 vyučovací hodiny)

Získané způsobilosti

Student získá specifické znalosti týkající se tohoto období . Tyto pak využije ve své budoucí profesi.Umožní mu jednak pochopit a hlouběji ovládnout fyziologii a patologii plodu, jednak vysvětlí nutnost holistického přístupu k těhotným ženám

Literatura

Mrowetz, M., Chrastilová, G. Et al. Bonding - porodní radost. Praha: DharmaGaia, 2011. ISBN 978-80-7436-014-5.Čech, E.,Hájek, Z., et al. Porodnictví (1999 )1.vydáníI ISBN 807169-355-3. 1999. ISBN 807169-355-3.Hourová, M., Králíčková, M., Uher, P. Vývoj miminka před narozením, od embrya k porodu. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1942.Olchava, P. Zdravé a nemocné dítě : od početí do puberty. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1847.

Požadavky

Aktivní účast studenta na výuce, individuální příprava studenta na výuku

Garant

MUDr. Miloš Velemínský ml., Ph.D.

Vyučující

MUDr. Miloš Velemínský ml., Ph.D.