Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KKL / BFYZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / BFYZI - Fyziologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Fyziologie buňky2. Fyziologie neuronu3. Fyziologie svalové tkáně4. Srdce a krevní oběh5. Fyziologie krve6. Imunitní systém7. Fyziologie dýchání8. Fyziologie trávení a vstřebávání9. Fyziologie výživy10. Fyziologie kůže11. Termoregulace12. Fyziologie ledvin a močových cest13. Acidobazická rovnováha14. Žlázy s vnitřní sekrecí15. Fyziologie reprodukce16. Fyziologie centrální nervové soustavyPraktická cvičení:1. Vysvětlení pojmů: záznam experimentu, analýza, syntéza poznatků, význam statistického zpracování. Biokybernetika, modelování. Působení gravitace na organismus, přetížení, beztíže. Vliv počasí, klimatu, ročních období a denních rytmů na člověka. Vliv atmosferického tlaku a jeho změn, působení vysokých a nízkých teplot. Schémata, příklady.2. Fyziologie dýchacího systému. Orientační vyšetření čichového analyzátoru. Spirometrie - měření dechových objemů pomocí přenosného spirometru. Určení vitální kapacity plic. IRV, ERV a jeho ovlivnění polohou těla. Metoda rozepsaného výdechu, určení FEV1. Význam vyšetření pro prevenci, diagnostiku i terapii.3. Fyziologie kardiovaskulárního systému.Vyvolání ischemické bolesti v končetině pokusné osoby - závislost nástupu bolesti na svalové práci. Měření krevního tlaku - bazální podmínky, vliv změny polohy těla, orthostatický pokus, vliv tělesné námahy, hyper- a hypotonická reakce na zátěž. Elektrokardiogram - fyziologická EKG křivka, vysvětlení. Step test - měření tělesné zdatnosti. Pletysmografie - sledování periferní kapilární pulsace. Fyziologie přeměny látek a energií. Antropometrické metody. Hodnocení stavu výživy. Měření tloušťky kožní řasy kaliprem. Malnutrice a její projevy. Příznaky nedostatku vitaminu C - test na krvácivost dásní. Projevy karence vápníku, fosforu a železa.4. Fyziologie vylučovacího systému. Rozlišení jednotlivých elementů v moč. sedimentu. Močové kameny - jednoduché, smíšené. Určení složení dle velikosti, barvy a povrchu.5. Fyziologie krve. Nátěr periferní krve pod mikroskopem. Rozlišení jednotlivých krevních elementů, even. určení typu krevní poruchy. Vyšetření kompatibility krve v souvislosti s transfuzí krve. Určování doby krvácení metodou Dukeho. Ovlivnění srážlivosti krve heparinem /in vitro/. Sledování protrombinovaného času. Vyšetření krevních kapilár.6. Fyziologie nervového nervosvalového/ systému. Segmentální reflexy míšní. Měření svalové síly dynamometrem.7. Fyziologie smyslů - zrakový analyzátor. Vyšetření zrakové ostrosti. Orientační vyšetření zorného pole - perometru, tj. zrakové ostrosti v periferii sítnice. Vyšetření barvocitu. Vyšetření okohybného ústrojí. Fyziologie binokulárního vidění. Strabismus. Nystagmus fyziologický, patologický.8. Fyziologie smyslů - sluchový analyzátor. Orientační vyšetření sluchu hlasitou řečí a šepotem. Audiometrie.9. Fyziologie stato - kinetického analyzátoru. Vyšetření zkouškou na otáčivém křesle. Nystagmus, vertigo.

Získané způsobilosti

Student bude schopen přehledně popsat funkce lidského těla a podrobněji funkce jeho jednotlivých systémů. Bude schopen vysvětlit základní podstatu těchto dějů v lidském těle. Hlubší vědomosti student získá z konkrétního směru svého zaměření. Znalosti z tohoto oboru jsou podmínkou pro pochopení mnoha dalších předmětů, které jsou součástí studia, tj.na znalosti z oblasti rozmnožování, endokrinologie, porodu a ontogeneze jedince.

Literatura

Silbernagl, S., Despopoulos, A. Atlas fyziologie člověka. Praha Grada, 2004. Mysliveček, J., Trojan, S. Fyziologie do kapsy, 1. vyd. Praha Triton, 2004. Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000. Schreiber, M. a kol. Funkční somatologie. 1998. Kittnar, O. Fyziologické regulace ve schématech. Praha Grada, 2000. Schmid, R. F. Memorix fyziologie. Praha Scientia Medica, 1993.

Požadavky

Student splní požadovanou prezenci, aktivně se účastní seminářů a absolvuje průběžné kontroly znalostí. Splní-li tyto požadavky získá zápočty. V příslušném termínu po uzavření letního semestru složí zkoušku z celého oboru.

Garant

MUDr. Karel Benda, MBA

Vyučující

MUDr. Karel Benda, MBAMUDr. Karel Benda, MBA