Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická a porodnická propedeutika (KKL / BKLPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / BKLPR - Klinická a porodnická propedeutika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam anamnézy jako součást individuální zdravotní dokumentace2. Základní fyzikální vyšetřovací metody - pohled, pohmat, poslech, poklep3. Základní nálezy (norma a patologie) na hlavě a krku4. Základní nálezy (norma a patologie) na hrudníku a hrudních orgánech5. Základní nálezy (norma a patologie) na břiše a břišních orgánech6. Základní nálezy (norma a patologie) na končetinách7. Základní nálezy (norma a patologie) ženských pohlavních a reprodukčních orgánů8. Základní nálezy (norma a patologie) mužských pohlavních orgánů9. Základní nálezy (norma a patologie) konečníku a análního otvoru10. Elektrokardiogram. Ultrasonografie (srdce a gynekologických orgánů). Endoskopické vyšetřovací metody. Funkční vyšetřovací metodySemináře a praktická cvičení:Všeobecné vyšetření celého tělaZákladní fyzikální vyšetření (pohled, pohmat, poslech, poklep)Vyšetření hlavy, krku a dutiny ústníVyšetření hrudníku, srdce a plicVyšetření břicha a břišních orgánůVyšetření končetinVyšetření nervového systémuVyšetření pohlavního ústrojí ženyVyšetření pohlavního ústrojí mužeVyšetření konečníku a análního otvoru

Získané způsobilosti

Studentka hodnotí celkový stav ženy.Hodnotí porodnické riziko.Provádí fyzikální vyšetření - pohled, pohmat, poslech, poklepProvádí vyšetření - hlavy, krku, hrudníku i hrudních orgánů, břicha i břišních orgánů, končetin, ženských i mužských pohlavních orgánů, konečníku a análního otvoru.Provádí vyšetření nervového systému.Vyšetřuje srdce pomocí EKG.

Literatura

VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-837-5.MACKŮ, F. Porodnictví. Praha: Informatorium, 2002. CHROBÁK, L. a kol. Propedautika vnitřního lékařství. Praha: Grada, 2003. ISBN 880-247- 0609-1.TŘEŠKA, V. Propedeutika vybraných klinických oborů. Praha: Grada, 2003. HÁJEK, Z. a kol. Rizikové a patologické těhotenství. Praha: Grada Publishing, 2004. DOLEŽAL a kol. Výkladový a etymologický slovník pro ZSF JU. Skripta ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2000. Kaščák, M. Klinická propedeutika. Martin : Osveta, 2005. ISBN 80-8063-215-4.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, praktický výkonPožadavky pro udělování kolokvia: ústní zkoušení

Garant

MUDr. Petr Linhart

Vyučující

MUDr. Petr LinhartMUDr. Petr Linhart