Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodnictví (KKL / BPORD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / BPORD - Porodnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Anatomie, topografie a fyziologie ženských pohlavních orgánů. Přehled anatomie významné pro porodnictví - kostěná pánev, měkké porodní cesty, vaječníky, děloha, pochva, zevní ženské pohlavní orgány, ženský prs.Vznik a vývoj těhotenství, oplodnění a vývoj oplodněného vejce. Diagnostika těhotenství.Stavba a funkce placenty, plodových blan, plodové vody a pupečníku. Trvání těhotenství, změny mateřského organizmu v těhotenství. Uložení plodu v děloze.Celková životospráva ženy v těhotenství, právní a sociální ochrana ženy v těhotenství. Léky v těhotenství. Etické aspekty v těhotenstvíPrůběh těhotenství - fyziologického a patologickéhoPrenatální péče, porodnické vyšetření - porodnická anamnéza, vstupní diagnostické vyšetření na začátku a v průběhu gravidity, porodnické vyšetřovací metodyPorodnické vyšetření na konci těhotenství a za poroduUteroplacentární a fetoplacentární oběhFyziologický porod - definice, plod jako subjekt porodu, hlavička donošeného plodu. Sledování a vedení poroduPatologie porodu a poporodního obdobíFyziologické šestinedělí, patologické šestinedělí. Inovoluční změny pohlavních orgánů, extragenitálních orgánů, celkové změny v organizmu, laktace, péče v šestinedělí, gymnastika, kontrolní vyšetřeníPerinatální medicína (perinatální mortalita, morbidita, faktory ovlivňující výsledky a priority prenatální péče). Mnohočetné těhotenství. Onemocnění v těhotenství

Získané způsobilosti

Studentka uplatňuje teoretické znalosti při ošetřovatelské péči.Používá základní vyšetřovací metody v porodnictví.Ošetřuje ženy před, v průběhu a po porodu.Dodržuje etické aspekty při komunikaci s těhotnými ženami a rodičkami.Rozlišuje projevy fyziologického a patologického těhotenství.Provádí prenatální péči po dobu trvání těhotenství.Provádí porodnické vyšetření na konci těhotenství a za porodu.Identifikuje projevy patologií před, během a po porodu.Asistuje u prvních fyziologických porodů a následně je spolu s lékařem provádí.Ošetřuje ženy v období šestinedělí.Ošetřuje ženy s mnohočetným těhotenstvím.

Literatura

ČEPICKÝ, P. Moderní gynekologie a porodnictví. Levret Praha, 2003. DOLEŽAL, A. Od babictví k porodnictví. Praha: Karolinum, 2001. JEKLOVÁ, A., TROJANOVÁ, B. Ošetřovatelská péče o těhotnou, rodičku a šestinedělku s vybranými onemocněními. Brno: NCONZO, 2004. ISBN ISBN 80-7013-411-.CHMEL, R. Průvodce těhotenstvím. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN ISBN 80-247-0962-.HÁJEK, Z. a kol. Rizikové a patologické těhotenství. Praha: Grada Publishing, 2004. LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0668-7.KOBILKOVÁ, J. et al. Základy gynekologie a porodnictví. Praha: Galén, 2005. ISBN ISBN 80-7262-315-.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: testPožadavky pro udělování zkoušky: ústní zkoušení

Garant

MUDr. Petr Sák, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Sák, Ph.D.