Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Další lékařské obory (KKL / CCDLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CCDLO - Další lékařské obory, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. 2. týden: Primární péče: Podpora zdraví a prevence zrakového postižení. Sekundární péče: diagnostické procedury a laboratorní testy v oftalmologii. Refrakční vady (myopie, hyperopie, astigmatismus, presbyopia). Glaukom (druhy, klinická manifestace, léčba a péče). Degenerativní změny (katarakta, klinická manifestace, léčba a péče); Retinální degenerace ( vaskulární, diabetická retinopatie). Akutní stavy a traumata (retinální detachment, keratoplastika, enukleace oka). Zánětlivá a infekční onemocnění oka (chalazion, hordeolum, konjunktivitis, trachom, uveitis). Slepota (senzorická deprivace, emocionální reakce).Terciární péče její organizace a služby podle potřeb zrakově postižených3. 4. týden: Primární péče: Podpora zdraví a prevence ORL postižení, základní ORL vyšetření. Sekundární péče: diagnostické procedury a testy v ORL. Onemocnění zevního ucha (infekce, nádory, traumata).Onemocnění středního ucha (infekce, vrozené vady, degenerativní změny, traumata). Onemocnění vnitřního ucha (infekce, nádory, degenerativní změny, poruchy pohybu a rovnováhy, Menierův syndrom). Ztráta sluchu (příčiny, terapeutické pomůcky, kochleární implantáty, komunikace se sluchově postiženým pacientem, sociální dopad při poškození sluchu. Onemocnění nosu a nosních dutin (rhinitis, polypy, cizí tělesa, epistaxis, traumata, sinusitidy). Onemocnění krku (pharyngitis, diphteria, tonsilitis, adenotonzilektomie, epiglotis, cizí těleso v horních dýchacích cestách, periferní spánkové apnoe). Onemocnění laryngu (laryngitis, nádory, totální laryngektomie, rehabilitace a nácvik komunikace po laryngektomii, esofageální řeč).Terciární péče její organizace a služby podle potřeb ORL postižených5. 6. týden: Primární péče: Podpora zdraví a prevence onemocnění a poškození kůže. Základní vyšetření kůže, vlasů a nehtů, běžná onemocnění kůže (pruritus). Sekundární péče: diagnostické procedury a laboratorní testy. Zánětlivá onemocnění kůže (dermatitis, exfoliativní dermatitis, ekzémy, psoriasis); infekční onemocnění kůže (folikulitis, furunkl, karbunkl, celulitis, herpes zoster); kandidozy, parazitární onemocnění kůže: pedikulosis, scabies. Autoimunní onemocnění (pemfigus vulgaris, toxická epidermální nekróza, sklerodermie, dermatomyositis). Dekubity. Maligní onemocnění kůže (bazální celulární karcinom, skvamózní celulární karcinom, maligní melanom). Péče o kůži u geriatrických pacientů, u pacientů s černou kůží, u pacientů s AIDS a HIV pozitivních. Sexuálně přenosná onemocnění (epidemiologie, klinická manifestace, terapie a péče). Klinické stavy (herpes genitalis, syphylitis, gonorhea, chlamydia, trichomononáza, bakteriální vaginitida,kandidózy, aj.). Terciární péče: u chronicky nemocných, handicapovaných a umírajících (např.: senioři, nemocní s AIDS a HIV pozitivní, imobilní pacienti)

Získané způsobilosti

Student má přehled o medicínských poznatcích ve specializovaných lékařských oborech s důrazem na akutní přednemocniční péči.Student se orientuje v práci s klienty s ušními, krčními, zubními, kožními a očními nemocemi.

Literatura

Štork, J. Dermatovenerologie. Praha, 2008. ISBN 978-80-7262-371-6.Jirásková, M. Dermatovenerologie. Učební texty pro bakaláře. Karolinum Praha, 2003. ISBN 80-246-0636-4.Slezáková, L. et.al. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty IV. Dermatovenerologie, oftalmologie, ORL, stomatologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2506-2.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, písemný test Požadavky pro udělování kolokvia: test

Garant

Marie FišerováMUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.Mgr. Jana JarošováMgr. Zdeňka PavelkováMUDr. Pavel PavlíčekMUDr. Naděžda Pavlíčková

Vyučující

MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.MUDr. Pavel PavlíčekMUDr. Naděžda Pavlíčková