Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaný záchranný systém (KKL / CCIZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CCIZS - Integrovaný záchranný systém, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden: Historie záchranné služby, záchranářství a medicíny katastrof, vývoj záchranné služby u nás, moderní koncepce záchranné služby, základní terminologie2. týden: IZS - charakteristika, fáze zdravotnické záchranné činnosti, organizace a řízení činnosti na místě MU, třídění3. týden: Tísňové služby. Integrovaný záchranný řetězec. Organizace záchranářské činnosti. Součinnostní složky IZS, spolupráce s ostatními tísňovými složkami.Specifika záchranných služeb (báňská, horská, vodní, letecká)4. týden: Charakteristikapráce ZZS, pracoviště ZZS, provozní řády výjezdových stanovišť, organizační uspořádání ZZS5. a 6. týden: Technické podmínky činnosti ZZS, věcné a hygienické předpoklady k činnosti ZZS, hygienický a protiepidemický režim v podmínkách PNP.7. a 8. týden: Hlavní úkoly a náplň činnosti ZZS, výkony mobilní části ZZS, odborné a personální předpoklady k činnosti ZZS, vzdělávání odborníků urgentní medicíny9. a 10. týden: Medicína přednemocniční, v ambulantní a lůžkové složce, vzájemná návaznost a hlavní rozdíly zejména z hlediska neodkladné péče, diferencovaná zdravotní péče,11. týden: Hlavní zákony a předpisy a mezinárodní dohody se vztahem na NP u nás a v zahraničí. Možnosti změn, výjimek a ustanovení ad hoc. Krizová, branná, havarijní a resortní legislativa, krizový plán.Semináře:1. týden: Etika v urgentní medicíně2. - 5. týden: Mimořádné události a situace6. týden: Základní statistické a demografické údaje7. týden: Základní klimatické a povětrnostní údaje z hlediska NP8. týden: Transplantační program9. až 11. týden: Mezinárodní vazby na úrovni OSN, SZO, Ligy ČK, CEMEC apod.

Získané způsobilosti

Jsou definovány kompetence a práva a povinnosti zdravotnického záchranáře. Dále jsou formulovány odlišnosti mimořádných podmínek branné pohotovosti státu, terorismus, válečná medicína.

Literatura

Kroupa, M., Říha, M. Integrovaný záchranný systém. Praha: Armex, 2008. ISBN 978-80-8679559-1.Adámek, M. Jak funguje letecká záchranka. Praha: Computer press, 2010. ISBN 9788025125892.Fiala, M., Vilášek, J. vybrané kapitoly z ochrany obyvatel. Praha: Karolinum, 2011. ISBN 9788024618562.Richter, R. Výkladový slovník krizového řízení. Praha: MVČR - GŘ Hassičského záchranného sboru ČR, 2012. ISBN 9788086640549.

Požadavky

Požadavky zápočtu: prezentace referátu týkající se problematiky Integrovaného záchranného systému, 80 % účast na semináříchPožadavky zkoušky: závěrečný test, min. 80% úspěšnost

Garant

Mgr. Jiří Majstr

Vyučující

Mgr. Jiří Majstr