Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovat. v akut. a kritick.stavech 1 (KKL / CCOŠ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CCOŠ1 - Ošetřovat. v akut. a kritick.stavech 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ošetřovatelství v akutních a kritických stavech ZSPřednášky:1. 2. týden: Úvod do neodkladné péče definice neodkladné péče, význam a cíl neodkladné péče, systém péče o nemocné v přednemocniční etapě. Charakteristika práce na ZZS - multidisciplinární tým, náplň činnosti a kompetence jednotlivých kategorií zdravotnických pracovníků. Charakter práce na oddělení urgentního příjmu a ARO.3. 6. týden: Polohování nemocných v přednemocniční neodkladné péči a během transportu ZZS7. týden: Základní monitorace v PNP (TK, P, SaO2, D, TT, glykémie).8. 9. týden: Monitorace elektrické aktivity srdce (základní pojmy, svody,umístění elektrod, popis monogramu, základní typy arytmií včetně jejich farmakoterapie). Defibrilace, kardioverze, stimulace definice výkonů, indikace, pomůcky, postup výkonů.Semináře:1. 2. týden: Právní problematika a dokumentace v neodkladné péči mlčenlivost v PNP, negativní revers při zásahu, informovaný souhlas.Práce s dokumentací ZZS, ARO, JIP, oddělení akutních příjmů3. 6. týden: Praktický nácvik polohování nemocných v přednemocniční neodkladné péči a během transportu ZZS7. týden: Praktický nácvik základní monitorace v PNP (TK, P, SaO2, D, TT, glykémie).8. 9. týden: Praktický nácvik monitorace elektrické aktivity. Defibrilace, kardioverze, stimulace.

Získané způsobilosti

Student umí správně zhodnotit stav klienta, zejména z hlediska závažnosti a naléhavosti.Student samostatně poskytuje neodkladnou péči a disponuje vědomostmi a dovednostmi u stavů ohrožujících život.

Literatura

Kazda, A. et. al. Kritické stavy. Praha: Galén, 2012. ISBN 9788072627639.Červeňanová, E., Opršalová, G. Ošetrovaťelské štandardy v intenzívnej starostlivosti. Osveta, 2012. ISBN 978-80-8063-372-1.Adamus, M. a kol. Základy anesteziologie, intenzivní medicíny a léčby bolesti. UP Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-2996-0.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 80% účast na seminářích, test, prokázání praktických dovedností

Garant

Mgr. Pavlína PickováPhDr. Renata Podhorská

Vyučující

PhDr. Renata PodhorskáMgr. Pavlína Picková