Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovat. v akut. a kritick.stavech 2 (KKL / CCOŠ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CCOŠ2 - Ošetřovat. v akut. a kritick.stavech 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ošetřovatelství v akutních a kritických stavech LSPřednášky:1. 2. týden: Podávání léků, tekutin a výživných látek v PNP (periferní žilní přístupy, venepunkce permanentní kanylou, centrální žilní přístupy, zavádění katétru do v. juguláris externa, v. femorális, intraoseální vstupy, nazální vstupy, tracheální vstup, rektální vstup3. týden: Enterální a parenterální výživa NGS (definice, indikace, kontraindikace, typy sond (včetně Sengstakenovy-Blakemoreovy), pomůcky, postup zavedení, péče o sondu. Výplach žaludku definice, indikace, kontraindikace, postup, zajištění žaludečního obsahu na vyš.4. 6. týden: Invazivní monitorování srdečního výdeje, invazivní monitorování tlaků (CŽT, arteriální krevní tlak, katetrizace arteria pulmonalis, monitorování nitrolebního tlaku)7. 9. týden: Zajištění dýchacích cest bez pomůcek a s pomůckami (vzduchovody, LAMA, combitubus, ETI, koniopunkce, tracheotomie). Péče o dýchací cesty. Oxygenoterapie, nebulizace. UPV. Monitorování oxygenace krve (invazivní, neinvazivní). Monitorování plynů ve vdechované a vydechované směsi. Monitorování dechové aktivity.Semináře:1. 2. týden: Praktický nácvik podávání léků v PNP3. týden: Praktický nácvik zavádění žaludeční sondy, péče o sondu, výplach žaludku4. 6. týden: Péče o nemocné při invazivním monitorování tlaků, příprava pomůcek k výkonům. Péče o nemocné při invazivním monitorování srdečního výdeje, příprava pomůcek k výkonu7. 9. týden: Praktický nácvik zajištění dýchacích cest bez pomůcek a s pomůckami.Péče o nemocné při monitorování plynů ve vdechované a vydechované směsi, kapnografie, příprava pomůcek k výkonu.

Získané způsobilosti

Student umí správně zhodnotit stav klienta, zejména z hlediska závažnosti a naléhavosti.Student samostatně poskytuje neodkladnou péči a disponuje vědomostmi a dovednostmi u stavů ohrožujících život.

Literatura

Kazda, A. Kritické stavy. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-763-9.Červeňanová, E., Opršalová, G. Ošetrovaťelské štandardy v intenzívnej starostlivosti. Osveta, 2012. ISBN 978-80-8063-372-1.Adamus, M. a kol. Základy anesteziologie, intenzivní medicíny a léčby bolesti. UP Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-2996-0.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 80% účast na seminářích, test, prokázání praktických dovednostíPožadavky pro udělování zkoušky: ústní zkouška

Garant

Mgr. Jana Neumannová Štechová, DiS.Mgr. Pavlína Picková

Vyučující

Mgr. Jana Neumannová Štechová, DiS.Mgr. Pavlína Picková