Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přen.chor.-hyg.,mikrob.,epidem.,imun. 2 (KKL / CCPC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CCPC2 - Přen.chor.-hyg.,mikrob.,epidem.,imun. 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden: Náplň oboru lékařské mikrobiologie, historie, rozdělení. Odběr a zasílání infekčního materiálu2. týden: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Dekontaminace.3. týden: Obecná epidemiologie a metody epidemiologické práce. Nosokomiální nákazy4. týden: Obecná bakteriologie. Speciální bakteriologie se speciální epidemiologií5. týden: Obecná a speciální mykologie a mykologická epidemiologie. Obecná virologie6. týden: Speciální virologie se speciální epidemiologií. Obecná parazitologie7. týden: Speciální parazitologie s epidemiologií. Antibiotika a chemoterapeutika8: týden: Přehled základní imunologické techniky. Imunologická vyšetření9. týden: Ošetřovatelská péče o nemocné s infekčním virovým onemocněním. Ošetřovatelská péče o nemocné s infekčním bakteriálním onemocněním. Ošetřovatelská péče o nemocné s infekčním parazitárním onemocněním. Ošetřovatelská problematika u nemocných s AIDSSemináře:1. ? 3. týden: Seznámení se zásadami práce v mikrobiologických laboratořích. Nejdůležitější techniky odběru a transportu infekčního materiálu na bakteriologické, serologické, virologické a parazitologické vyšetření4. ? 6. týden: Sterilizace a dezinfekce v mikrobiologických laboratořích a zdravotnických zařízení. Působení dezinfekčních prostředků na mikroorganismy7. ? 8. týden: Zhotovení a hodnocení mikroskopických preparátů nativních i barevných. Práce s mikroskopem.9. týden: Seznámení s technikou kultivace bakterií. Stanovení mikroorganismů v moči. Zjišťování rotavirů ve stolici10. týden:Dokumentace a hodnocení laboratorních výsledků včetně interpretace výsledků citlivosti k antibiotikům. U infekčních onemocnění - popis současného stavu (somatického, psychického, sociálního), možné ošetřovatelské diagnózy seřazené podle devíti základních lidských reakcí, plnění závislých ošetřovatelských intervencí vyplývajících z léčebně preventivního plánu lékaře, ošetřovatelská dokumentace

Získané způsobilosti

Studenti získají informace týkající se kliniky a epidemiologie infekčních chorob. Získají informace o možnostech prevence.

Literatura

Göpfertová, D., Pazdiora, P., Dáňová, J. Epidemiologie. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1232-1.Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Prah Fortuna, 2006. SCHINDLER, J.:. Mikrobiologie Pro studenty zdravotnických oborů.Grada, Praha 2010,ISBN 978-80-247-3170. Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum Praha, 2009.

Požadavky

Požadavky zápočtu: prezentace referátu týkající se problematiky přenosných chorob, hygieny, mikrobiologie, epidemiologie, imunologie a infekčních chorob,9O% účast na s eminářích.Požadavky na zkoušku: ústní zkouška

Garant

MUDr. Veronika Horanová

Vyučující

MUDr. Veronika Horanová