Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. v akutních a kritických stavech 1 (KKL / COAK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / COAK1 - Ošetř. v akutních a kritických stavech 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam neodkladné péče2. Charakteristika léčebně-ošetřovatelské činnosti zdravotníků v neodkladné péči3. Náplň činnosti a kompetence jednotlivých kategorii zdravotnických pracovníků, komunikace v PNP4. Multidisciplinární tým v PNP5. Mlčenlivost v PNP, negativní revers při zásahu, informovaný souhlas6. Definice léčebného a ošetřovatelského plánu7. Definice léčebných a ošetřovatelských činností, úkonů, výkonů, technik a postupů s podrobnějšími znalostmi z okamžité a neodkladné péče8. Kompetence zdravotnického záchranáře při činnostech v neodkladné péči9. Systém péče o postižené v akutním stavu10. Náplň činnosti jednotlivých kategorií zdravotnických pracovníků se zaměřením na činnost zdravotnického záchranářeSemináře:1. Prostředky zdravotní techniky v PNP2. Pomůcky, nástroje a přístroje v PNP - jejich příprava, použití, likvidace, průběžná očista a péče, technické vybavení v neodkladné péči3. Vyšetřování nemocného při primárním kontaktu s akutním stavem4. Sledování a monitorování fyziologických fce s důrazem na životně důležité orgány a systémy5. Organizace první pomoci na místě nehody6. Polohy a transport raněných7. Uvolňování a udržování volných dýchacích cest, vstupy do dýchacích cest8. Zavedení nasogastrické sondy9. Výplach žaludku10. Techniky stavění krvácení (tlakový obvaz, stlačení, zaškrceni)

Získané způsobilosti

Student umí správně zhodnotit stav klienta, zejména z hlediska závažnosti a naléhavosti.Student samostatně poskytuje neodkladnou péči a disponuje vědomostmi a dovednostmi u stavů ohrožujících život.

Literatura

M. Ball, CH., S. Philips, R. Akutní medicína do kapsy. Praha: Grada 2004. ISBN 80-7360-007-2.ŠEVČÍK, P. Intenzivní medicína. 2. rozš. vyd. Praha: Galén, 2003. Pokorný, J. a kol. Lékařská první pomoc. Praha, Galén, 2005. DRÁBKOVÁ, J. Polytrauma v intenzivní medicíně. Grada Praha, 2002. Bydžovský, J. První pomoc. Grada 2004. ERLTOVÁ, F., MUCHA, J. a kol. autorů. Přednemocniční neodkladná péče. NCO NZO Brno, 2003. PROKOP, M. a kol.:. Resuscitace novorozence. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0535-4.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, test, prokázání praktických dovedností

Garant

Mgr. Jana Neumannová Štechová, DiS.Mgr. Pavlína Picková

Vyučující

Mgr. Jana Neumannová Štechová, DiS.Mgr. Pavlína Picková