Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 4 (KKL / COBP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / COBP4 - Odborná praxe 4, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praxe je orientována na oblast neodkladné péče. Studenti se seznámí se strukturou nemocničních služeb a jejich odbornými odděleními; dále se seznámí se specializovanými odděleními intenzivní a urgentní mediciny. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a personální), které odpovídá potřebám jedince, jednotlivě se naučí se zhodnotit individuální zdravotní stav a potřeby klientů z hlediska neodkladné péče. Důraz je kladen na praxi v oblasti přednemocniční péče.

Získané způsobilosti

Student má přehled o organizaci práce na jednotlivých odděleníchseznámí se a pracuje s dokumentacízjistí, jaká se používá ošetřovatelská dokumentace na odděleníaktivně se zapojí do ošetřovatelského/záchranného týmuprohlubuje si komunikační dovednosti při péči o pacientyzdokonaluje se v základních ošetřovatelských/záchranných postupechpracuje dle standardůsleduje a zapisuje FForientuje se v základní farmakoterapiizdokonaluje se v edukační činnosti sestry/záchranářevypracuje kasuistiku dle Gordonové/tísňovou výzvu/výjezd ZSprovádí komplexní vyšetření nemocnéhopoužívá radiotelefonní sítě záchranné službypoužívá volací znaky radiotelefonní sítěpřímo se účastní na přijímání tísňové relace vyhodnocuje analýzy tísňových relacízná praktické záchranné postupy u tísňových složek IZSzdokonaluje se v základních záchranných postupech - jednoduché způsoby záchrany, práce s lanem, evakuační postroje, přemostění, traverzy, přemisťování zraněných osob, práce s ambuvakyzná specifika práce sestry na kardiochirurgickém /neurochirurgickém/traumatologickém/kardiologickém/psychiatrickém/neonatologickém oddělení a na zdravotnické záchranné služběpečuje o pacienta před operací (předoperační příprava) na kardiochirurgickém /neurochirurgickém/traumatologickém odděleníznát specifika ošetřovatelské péče o pacienty po operaci na kardiochirurgickém /neurochirurgickém/traumatologickém oddělenísleduje nejčastější ošetřovatelské diagnózy a možné intervence v rámci oš. procesu u pacientů před a po operaci na kardiochirurgickém /neurochirurgickém/traumatologickém oddělenímá přehled o vyšetřovacích metodách, prováděných na kardiochirurgickém /neurochirurgickém/traumatologickém/kardiologickém/psychiatrickém/neonatologickém oddělení a na zdravotnické záchranné službězná specifika práce operátora na operační středisku záchranné službyzná specifika práce s volajícím na tísňové lincesleduje nejčastější indikace k výjezdu posádek zdravotnické záchranné službymá přehled o spádovém regionuzná specifika práce záchranáře v rámci IZSzná specifika činnosti při záchranných postupechmá osvojené základní záchranářské postupy při záchranných pracích

Literatura

POKORNÝ, J. a kol. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.Bártlová, S., Sadílek, P., Tóthová, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2008. ISBN 978-80-7013-467-2.ŠAFRÁNKOVÁ, A. Interní ošetřovatelství I. Praha Grada, 2006. ISBN 978-80-247-1148-5.ŠAFRÁNKOVÁ, A. Interní ošetřovatelství II. Praha Grada, 2005. ISBN 978-80-247-1777-7.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 100% účast na praktických cvičeních

Garant

Mgr. Bc. Robert HavlíčekMgr. Jana Neumannová Štechová, DiS.Mgr. Pavlína PickováPhDr. Renata Podhorská