Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tech. v přednem.neodkl.péči a akut.nem.p (KKL / CTCHC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CTCHC - Tech. v přednem.neodkl.péči a akut.nem.p, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ObsahPřednášky:1. Zobrazovací diagnostické metody - obecné principy diagnostického zobrazení, termografie, ultrazvukové zobrazovací a dopplerovské metody endoskopické metody, rentgenové zobrazovací metody, radiounklidové zobrazovací a jiné metody, zobrazování pomocí magnetické rezonance)Měřící a záznamové diagnostické metody2. Umělá plicní ventilace - UPV (druhy přístrojů, dělení UPV, složení ventilátoru, vedlejší a záporné účinky UPV3. Monitorování oxygeneace (pulzní oxymetrie, transkutální měření pO2 a pCO2, intravazální měření pO2, pCO2 a SO2)4. Defibrilátory. Principy, druhy, použití.5. Distenzní terapie (PEEP, CPAP) indikace, komplikace6. Měření krevního tlaku (arteriální tlak, centrální žilní tlak - CVP, tlak v plicní arterii-PWP, srdeční výdej-CO)7. Dlouhodobý transport klienta s ohroženými a selhávajícími základními životními funkcemiPraktická cvičení:1. Kontrola připravenosti přístrojového vybavení, vybavení vozidla záchranné služby, vybavení resuscitačního kufru2. EKG základní principy, záznam monitorování, přístroje. Zápis, odesílání datovým přenosem, konzultace s kardiologickým oddělením3. Napojení nemocného na ventilátor, zvlhčování dýchací směsi, způsoby podávání O2, monitorace4. Základní monitorace glykémie v diabetologii a v akutních stavech.6. Práce s defibrilátorem

Získané způsobilosti

Student má přehled o veškeré přístrojové technice používanou k diagnostickým a léčebným účelům i k monitoraci životních funkcí v přednemocniční a akutní nemocniční péčiStudent je schopen základní obsluhy těchto přístrojůStudent je informován o hranicích možností jednotlivých přístrojů, jejich technických přednostech a nedostatcích a bezpečně rozeznává příčiny a důsledky artefaktů.Student je schopen rychlé identifikace základních uživatelských chyb a předcházt jim.

Literatura

KOLÁŘ, J. Kardiologie pro sestry a studenty medicíny. Praha: Akcenta, 2003. ISBN 80-86232-06-09.KRŠKA, Z. a kol.:. Techniky a technologie v chirurgických oborech: vybrané kapitoly. Praha: Grada, 2011. ISBN 9788024738154.Adamus, M. a kol. Základy anesteziologie, intenzivní medicíny a léčby bolesti. UP Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-2996-0.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: 80% účast na seminářích, absolvování závěrečného testu min. 80%Požadavky na udělení zkoušky: ústní zkouška

Garant

MUDr. Marek Slabý

Vyučující

MUDr. Marek Slabý