Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství 2 (KKL / CVLC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / CVLC2 - Vnitřní lékařství 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden: Nemoci krve a krvetvorných orgánů: anemie hypochromní, perniciosní, polycytemie, trombocytopatie; Poruchy fluidokoagulační rovnováhy. Krevní skupiny, krevní transfuse, křížový pokus, zajišťovací zkouška, komplikace krevní transfuze.2. týden: Onemocnění gastrointestinálního traktu:dutiny ústní a jícnu, žaludku a střev, peptický vřed, obstrukční a procesy, divertikly, polypy, ulcerosní kolitis; onemocnění jater, žlučových cest a pankreatu; možnosti diagnostiky, léčby a prevence3. týden: Onemocnění urogenitálního traktu: ledvin ( glomerulonefritis, nefrotický syndrom, pyelonefritis, nefrolithiása Renální selhání, akutní, chronické, dialýza), onemocnění vývodných močových cest, sekundární močové Poruchy (inkontinence, retence, neurogenní močový měchýř). Možnosti diagnostiky, léčby a prevence4. týden: Nejčastější a nejzávažnější onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, diabetes mellitus, projevy, diagnostika,možnosti léčby a prevence5. týden: Nemoci žláz s vnitřní sekrecí: onemocnění hypofýzy (diabetes insipidus), štítné žlázy a příštítných tělísek,nadledvinek, diabetes mellitus ( hyper-hypoglykémie, diabetická ketoacidóza, neacidotické hyperosmolární koma). Metabolické poruchy.6. týden: Akutní a chronické otravy, možnosti léčby.7. týden: Poruchy vodního a solného hospodářství a acidobasické rovnováhy;8. týden: Alergologie, imunologie: Alergeny, alergická reakce, vrozené a získané poruchy imunity, projevy,diagnostika, možnosti léčby a prevence9. týden: Revmatologie: Nejdůležitější revmatologické choroby, projevy, diagnostika, možnosti léčby a prevence. Onkologie: benigní a maligní tumory plic, gastroinstestinálního traktu, uropoetického systému, CNS akutní a chronická leukémie, maligní lymfomSemináře:1. týden: OP u nemocí krve a krvetvorných orgánů2. týden: OP u onemocnění GIT3. týden : OP u onemocnění urogenitálního traktu4. 5. týden: OP u onemocnění žláz s vnitřní sekrecí6. týden: OP u otrav7. týden: OP u nemocných s poruchou vodního a solného hospodářství a acidobasické rovnováhy8. týden: OP u nemocných s projevy alergie9. týden: OP u revmatologických onemocnění. OP u onkologicky nemocných

Získané způsobilosti

Student zná objektivní a subjektivní příznaky u interně nemocných.Student se orientuje v diagnostických procedurách a testech u interně nemocných.Student používá teoretické znalosti v diagnostice změn stavu klienta.Student je schopen samostatné orientační diagnostiky onemocnění chorob vnitřních orgánů.Student bude seznámen se standardními diagnostickými procedurami a testy.Student prokazuje znalost medicínského managementu u interně nemocných.Student umí určit a obhájit intervence v rámci diagnostických procedur a testů.Student rozpozná změny stavu klienta, příčinu a projevy.Student umí stanovit priority ošetřovatelské péče u interně nemocných na základě anamnestických údajůStudent je seznámen se standardní léčbou a ordinacemi lékaře u jednotlivých klinických stavů.Student prokazuje teoretické znalosti a dovednosti v oblasti aplikace ordinace a léčby u interně nemocných.Student bude seznámen s léčebnými postupy a výkony používané v urgentní péči.Student bude seznámen s vyšetřovacími metodami používanými v urgentní péči.Student umí určit a obhájit intervence v rámci diagnostických a léčebných procedur v urgentní péči.Student umí prokázat a aplikovat teoretické znalosti v rámci neinvazivních a invazivních diagnostických i léčebných metod v ošetřovatelské péče u interně nemocných.Student pracuje s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádí její analýzu a individuálně ji přizpůsobuje k potřebám interně nemocného.Student umí stanovit priority ošetřovatelské péče.Student je schopen propojovat teoretické a praktické dovednosti a postoje v rámci péče o nemocné na interních odděleních.Student zná fáze edukačního procesu u interně nemocného v průběhu hospitalizace a před propuštěním.

Literatura

Klener a kol. Vnitřní lékařství. SOVOVÁ, E. a kol. Vybrané kapitoly z vnitřmího lékařství pro nelékařské obory. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-3133-8.Štípal, R. a kol. Základy vnitřního lékařství 1. Opava: Slezská univerzita, 2012. ISBN 978-80-7248-734-9.Štípal, R. a kol. Základy vnitřního lékařství 2. Opava: Slezská univerzita, 2012. ISBN 978-80-7248-733-2.

Požadavky

Požadavky zápočtu: 80% účast na seminářích, test (80% úspěšnost)Požadavky na zkoušku: ústní zkouška

Garant

MUDr. Jitka PokornáMgr. Lucie Rolantová, Ph.D.Mgr. Jitka Tamáš Otásková

Vyučující

MUDr. Jitka Pokorná