Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genetiky (KKL / DDZGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / DDZGE - Základy genetiky, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie genetiky, struktura a funkce genomu.2. Genetická informace a její přenos: genetický kód, nukleové kyseliny, jejich typy a jejich funkce, replikace, transkripce a translace. Mutace: typy mutací a jejich následky, mutageny a jejich účinek, genetická toxikologie, vrozené vývojové vady.3. Dělení buňky: generační cyklus buněk, mitóza, meióza, rozmnožování; vliv růstových faktorů na buněčné dělení.4. Mendelovy zákony, typy dominancí a štěpné poměry v potomstvu F2 generací mono- a dihybridů, vazba genů, genové interakce, polygeny. Nádorový růst a jeho genetický podklad, charakteristika nádorových buněk, genová regulace, sekundární nádory a metastáze.5. Obranné reakce organizmu: nespecifická a specifická imunita; primární odpověd´ - buněčná a humorální, sekundární odpověď, dědičnost krevních skupin a Rh-faktoru, vakcinace.6. Genové terapie, metodypřenosu transgenů, terapie cystické fibrózy, Duchennovy muskulární dystrofie, hemofilie a SCID, transplantace, dědičné a získané ztráty imunity, AIDS.7. Dědičnost a pohlaví: pohlavní chromozómy a pohlavní chromatin - efekt genové dávky (Lyonizace, Barrovo tělísko), dědičnost přímá, dědičnost křížem, hemofilie, dědičnost pohlavně ovládaná a pohlavně ovlivněná.8. Genetika populací: rovnováha v autogamických populacích, v panmiktických populacích, Hardy-Weinberg zákon, změny rovnováhy (selekce, mutace, migrace, výběr partnera...).9. Evoluce: Charles Darvin, přírodní výběr, evoluční omyly, industriální melanismus, vymírání druhů, evoluce člověka.10. Genetika neurodegenerativních onemocnění: Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, Huntingtonova chorea, Charcot-Marie Tooth onemocnění, dědičná a získaná prionová onemocnění. Genové inženýrství: Agrobacterium a transformace rostlin, klonování živočichů, přirozené a geneticky upravené zvířecí modely pro studium dědičných lidských onemocnění, kmenové buňky; otázka rizik genových manipulací. G enetické poradenství: testování prenatální, neonatální, v dětském věku a v dospělosti.Semnáře:1. Chromozomy a jejich změny v průběhu jaderných dělení.2. Mendelovy zákony, genotypové a fenotypové poměry, různé typy propočtů.3. Lidské vrozené choroby, jejich genotyp, fenotyp, zpracování karyotypů.4. Rodokmenová analýza, zpracování rodokmenů, jedno- a dvouvaječná dvojčata, závěry pro genetické poradenství.5. Populace a jejich genové složení, propočty jeho změn ve skutečných populacích .

Získané způsobilosti

> student chápe procesy dědičnosti a proměnlivosti na jednotlivých úrovních, molekulární a chemické základy dědičnosti, > rozpozná cytologické základy dědičnosti, mendelistickou genetiku a její modifikace > student zná problematiku práce v cytogenetických a molekulárně genetických laboratořích

Literatura

Šeda, O., Liška, F., Šedová, L. Aktuální genetika - multimediální učebnice lékařské biologie, genetiky a genomiky. Snusdat, D.P., Simmons, M.J. Genetika. Brno: Nakladatelství Masarykovy Univerzity, 2011. ISBN 978-80-210-4852-2.Hatina, J., Sykes, B.:. Lékařská genetika. Praha, Academia, 1999, 296 s. Nečásek, J. a kol. Obecná genetika. Pritchard, D.J., Korf, B.R. Základy lékařské genetiky. Praha: Galén, 2007. ISBN 978-80-726-2449-2.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: 80% účast na seminářích, zpracování seminární práce na zadané témaPožadavky pro udělení kolokvia: kolokvium

Garant

Mgr. Dagmar Bystřická, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Bystřická, Ph.D.