Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (KKL / DPATF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / DPATF - Patologická fyziologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:˘ Zdraví, nemoc, morbidita. Mortalita, letalita, incidence, prevalence˘ Etika práce v patologické fyziologii˘ Homeostáza, acidobazická rovnováha, acidóza respirační a metabolická, regulace˘ Smrt. Nekróza, atrofie, dystrofie, intracelulární steatóza˘ Patofyziologická dynamika průběhu poškození buňky při ischemii. Patofyziologie membránového transportu˘ Programovaná smrt jako fyziologický mechanismus vývoje a obrany organismu˘ Obecné principy patofyziologie a interpretace laboratorních dat˘ Patologická fyziologie - řízená činnost v organismu˘ Patologická fyziologie nervového systému˘ Patologická fyziologie metabolismu, celkový přehled a metabolismus jednotl. živin˘ Patologická fyziologie homeostázy, její udržování˘ Patologická fyziologie homeostázy, její udržování˘ Celkový přehled patologické fyziologie metabolismu˘ Patologická fyziologie endokrinologie včetně těhotenství˘ Patologická fyziologie pohybového systému˘ Patologická fyziologie kardiovaskulárního aparátu˘ Patologická fyziologie dýchání˘ Patologická fyziologie zažívacího traktu˘ Patologická fyziologie hemostázy a krevních elementů˘ Patologická fyziologie močového systému˘ Patologická fyziologie imunologieLaboratorní cvičení:˘ Vyšetření základních funkčních charakteristik členů studentské studijní skupiny (4 h)˘ Základní metody práce s laboratorními zvířaty v biomedicínském výzkumu s ohledem na metody a etiku práce se zvířaty vč. Aplikace příslušných zákonů a podzákonných norem(10 h)˘ Některé patologické nálezy na EEG a na ultrazvukovém vyšetření (DOPLER). Patologické nálezy při scintigrafii mozku.˘ Laboratorní výsledky patologických nálezů homeostázy a objasnění jejich příčin˘ Patologická EEG a objasnění těchto patologických změn˘ Patologické nálezy při spirometrii˘ Patologické nálezy při funkčních testech týkající se kardiovaskulárního aparátu.

Získané způsobilosti

Znalosti principů poruch základních funkcí lidského organismu s důrazem na jejich vztah k laboratorním vyšetřovacím metodám.

Literatura

Nečas E. Obecná patologická fyziologie. Karolinum, Praha, 2006. ISBN 978-80-246-1688-9.Langmeier M a kolektiv. Základy lékařské fyziologie. Grada Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2526-0.Nowak TJ, Handford AG. Pathophysiology. McGraw Hill, New York, 2004. Vácha J. Patologická fysiologie I., II., III. MU Brno, 1994. Corwin EJ. Handbook of Pathophysiology. Lippincott Baltimore, 1996.

Požadavky

Laboratorní cvičení je podmínkou k monžosti se přihlásit ke zkoužce.Požadavky na zkoušku: ústní zkouška (úspěšný předzkouškový test v den zkoušky)

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.MUDr. Tomáš HauerRNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.MUDr. Tomáš HauerRNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.