Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychol. a komunik. v laboratorní praxi (KKL / DPKLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / DPKLP - Psychol. a komunik. v laboratorní praxi, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Podstata komunikace. Specifika verbální a neverbální komunikace. Subjektivní a objektivní činitelé komunikace.2. Specifika pro produktora a receptora při komunikaci ve zdravotnickém prostřed3. Typy komunikačních strategií využitelných pro zdravotnický personál4. Znaky taktického vystupování u zdravotnického personálu5. Znaky asertivního vystupování ve zdravotnickém prostředí6. Komunikační strategie aplikovaná na roli vedoucího pracovníka7. Komunikační strategie podřízeného pracovníka8. Komunikační strategie mezi kolegy se stejným pracovním zařazením9. Slovníkové. syntaktické a stylistické modifikace jazykové komunikace10. Hlasové modifikace komunikace11. Úloha neverbální komunikace a její vztah k verbální složce komunikace ve zdravot. prostředí12. Problémy a jejich příčiny v komunikaci zdravotnického personálu13. Komunikační zásady usnadňující úspěšné fungování zdravotnického pracovního týmu14. Úmyslná a neúmyslná komunikace. Komunikační předsevzetí a jeho realizace v praxiSemináře:1. Rozbor konkrétních komunikační textů z hlediska typů subjektivních a objektivních činitelů2. Vyvozování vlastností a postojů produktora a receptora3. Nácvik komunikačních situací demonstrujících různé komunikační strategie4. Nácvik jazykových i nejazykových prostředků taktického vystupování5. Nácvik jazykových i nejazykových prostředků asertivního vystupování6. Nácvik různých rolí typů rolí účastníků zdravotnické komunikace7. Záměna jazykových prostředků a proměny komunikačního chování účastníků8. Obměny hlasové realizace a jejich účinky9. Interpretace obrazových forem komunikace10. Opakování nacvičených komunikačních postupů a jejich zdokonalování

Získané způsobilosti

Student zná teorie komunikace a její praktické uplatňováníStudent zvládá asertivní a taktické jednání

Literatura

Capponi, V., Novák, T. Asertivně do života. Grada, 1995. FOREST, M. Komunikace s veřejností. Brno: MU, 1994. Honzák, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha: Galén, 1997. Bergerová R. KOmunikační specifika v profesi laboratorního pracovníka. Kontakt 10: 105-111., 2008. BERGER, C. R. Communication and Social Influence Process. Michigan State Uni. Press, 1998. Taylorová Shirley, Lesterová Alison. Umění komunikace . Universum, Praha, 2010. ISBN 978-80-242-2770-2.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: písemný testPožadavky pro udělování kolokvia: ústní kolokvium

Garant

doc. PhDr. Hana Konečná, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Konečná, Ph.D.