Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergoterapie (KKL / FFERG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FFERG - Ergoterapie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do ergoterapie, rozdělení ergoterapie, postavení ergoterapie v rámci multidisciplinárního týmu2. Diagnostika v ergoterapii3. Metody a přístupy používané v ergoterapii4. Ergodiagnostika - předpracovní rehabilitace z pohledu ergoterapeuta5. Rehabilitace orofaciální oblasti - poruchy příjmu potravy6. Ergoterapie v pediatrii, Ergoterapie u mentálně postižených osob7. Ergoterapie v neurologii8. Ergoterapie u těžkých pacientů9. Ergoterapie v geriatrii10. Bezbariérové úpravy, ErgonomieCvičení:1. Ergoterapie cílená na postiženou oblast, Ergoterapie zaměřená na výchovu k soběstačnosti, Ergoterapie v předpracovním začlenění, Ergoterapie k naplnění volného času2. Praktické využití základních testů (kasuistika)3. Praktické využití metod a přístupů (kasuistika)4. Bilanční diagnostika (kasuistika)5. Oro - faciální stimulace, Motorika tváří, rtů a jazyka - správné polykání6. Ergoterapie - u dětí s poruchami vývoje7. Ergoterapie u cévních mozkových příhod, Ergoterapie u vysokých míšních lézích8. Ergoterapie u pacientů s poraněním mozku9. Ergoterapie u seniorů10. Bezbariérová úprava domácího prostředí

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základech ergoterapie, které využije kromě praktické činnosti také při hodnocení v rámci multidisciplinárního týmu dle MKF.

Literatura

Friedlová, K. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1314-4.Jelínková, J., Krivošíková, M., Šajtarová, L. Ergoterapie. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-583-7.PFEIFFER, J. Neurologie v rehabilitaci - pro studium a praxi. Praha: Grada, 2005. Carraro, L. Obnova pohybu po cévní mozkové příhodě. Praha: REHALB o.p.s., 2002. Gangale, D. Rehabilitace orofaciální oblasti. Praha, Grada, 2004. Bendová, P. Život po cévní mozkové příhodě. Milan Horák-tiskárna, 2004. PFEIFFER, J. Ergoterapie. Praha: UK, 2001.

Požadavky

80% účast studenta na výuce, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na cvičení.

Garant

Bc. Petra Straková

Vyučující

Bc. Petra StrakováBc. Petra Straková