Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geriatrie (KKL / FFGER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FFGER - Geriatrie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Teorie stárnutí. Klasifikace stáří. Kalendářní a funkční věk. Stárnutí populace - současný stav a demografická prognóza do dalších let. Změny při fyziologickém stárnutí (jednotlivé tělesné orgány a systémy). Zásady zdravého (úspěšného) stárnutí. Vymezení cílů pro věkově starší populaci; vzdělávací a zájmové aktivity, rozvoj klubů aktivního stáří.2.Zvláštnosti chorob ve stáří: atypická symptomatologie, častý přechod do chronicity a invalidity. Polymorbidita a řetězení komplikací. Zvýšené riziko mortality.3.Úzký vztah mezi zdravotní a sociální situací. Organizace zdravotní péče a sociálních služeb; základní odlišnosti oblastí primární, sekundární a terciární péče o seniory. Podpora zdraví a prevence v primární péči. Hodnocení funkčního stavu starého člověka (testy). Výživa ve stáří. Edukace a poradenství (dieta, tělesný pohyb; omezení kouření, alkoholu, léčba závislostí). Prevence pádů a úrazů (popáleniny); péče o zuby a zubní náhrady; prevence nadužívání analgetik, ochrana kůže před nadměrným sluněním, imunizace: tetanus, chřipka, pneumokokové infekce.4.Sekundární péče: Akutní klinické stavy, léčba a prevence vzniku komplikací (ošetřovatelská péče). Terciární péče: Chronické stavy, léčba a prevence vzniku komplikací (ošetřovatelská péče). Kognitivní poruchy - (paměť, orientace, koncentrace, rozhodování), poruchy chování a nálady (Demence, delirium a deprese).

Získané způsobilosti

Student získá znalosti a specifické přístupy, které využije při své fyzioterapeutické činnosti při práci se seniory.

Literatura

Sýkorová D. Autonomie ve stáří. Praha: Slon, 2007. ISBN 978-80-86429-62-5.Hegeyi, L., Krajčík, Š. Geriatria pre praktického lekára. Bratislava: Herba, 2006. ISBN 80-89171-36-2.Kalvach, Z. et al. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2490-4.Topinková, E. Geriatrie pro praxi. Praha, 2005. ISBN 80-7262-365-6.Krajčík, Š. Principy diagnostiky a terapie v geriatrii. Bratislava: Charis, 2008. ISBN 978-80-88743-72-9.

Požadavky

Aktivní zapojení studenta do výuky, vypracování seminární práce z hlediska fyzioterapie.

Garant

MUDr. Michaela Zatloukalová

Vyučující

MUDr. Michaela Zatloukalová