Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie 1 (KKL / FFNR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FFNR1 - Neurologie 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky - ZS:1. Základní elementy - nervová buňka, nervové vlákno, synapse, glie.2. Základní funkce nervového systému, vzruch, jeho vznik a šíření, převod na synapsi, vznik vzruchů v receptorech, šíření v periferii a CNS, zpracování vzruchů v CNS.3. Přenos informace v CNS "zkreslení" při přenosu, korekce zkreslení, princip zpětné vazby. Ukládání informací v CNS: paměť, učení, holografický princip paměti.4. Vyvolávání informací z CNS (čtení z paměti), vznik pattern, jeho uložení a jeho adresování. Příměr mezi počítačem a CNS z hlediska informatiky.5. Mozková hmota, mozkomíšní likvor a mozkomíšní pleny. Funkční topografie mozku.6. Poruchy motorické funkce, periferní, spinální, kmenová, subkortikální, kortikální.7. Poruchy senzitivních funkcí na úrovni kmene, diencefala, bazálních ganglií, cerebella, poruchy symbolických funkcí, poruchy koordinace.8. Poruchy mozkových nervů, poruchy periferních nervů.9. Vegetativní poruchy.10. Úrazy nervového systému a poúrazové residuální stavy.

Získané způsobilosti

Neurologie 1Student zná základy morfologie a principy funkce nervového systému. Je seznámen s příznaky postižení mozkových struktur, míchy, periferních nervů a svalového aparátu, zná nejčastější neurologické syndromy. Umí posoudit aktuální neurologický nález. Zná principy a možnosti využití pomocných zobrazovacích a elektrofyziologických metod.

Literatura

Berlit, P. Memorix neurologie. 1. čes. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1915-3.Seidl, Z.:. Neurologie pro nelékařské zdravotnické obory, Praha: Grada 2008. Amber, Z. Základy neurologie. Přeprac. a dopl. vyd. Praha: Galén, Karolinum, 2006. ISBN 90-246-1258-5.Mumenthaler, M., Mattle, H. Neurologie. Praha: Grada Publishing, 2001. Nevšímalová, S., Růžička, E., Tichý, J. et al.:. Neurologie Praha, Karolinum - Galén 2002, brož., 400 s., 1. vyd.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: zápočtový test

Garant

MUDr. Pavel Dohnal

Vyučující

MUDr. Pavel Dohnal