Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ucelená rehabilitace (KKL / FFUCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FFUCR - Ucelená rehabilitace, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Vymezení pojmů ?habilitace?, ?rehabilitace? a ?ucelená rehabilitace? a jejich právní ukotvení.2. Pojetí tzv. somatické rehabilitace ? preventivní a léčebné a ucelené rehabilitace, otázky kompetence jednotlivých odborníků3. Léčebné prostředky ucelené rehabilitace (léčebná rehabilitace) ? fyzioterapie, léčebná tělesná výchova (individuální ? metody reflexní terapie, skupinová LTV)4. Ergoterapie, klinická psychologie, (psychoterapie, arteterapie, muzikoterapie), animoterapie (zooterapie), klinická logopedie, prostředky zdravotní techniky (protetika)5. Sociální prostředky ucelené rehabilitace ? podpora integrace (inkluze) osob se zdravotním postižením, podpora nezávislosti osob se zdravotním postižením, ochrana zranitelných skupin obyvatel, sociálně právní poradenství, vyrovnání příležitosti osob se zdravotním postižením, kvalita jejich života, zakotvení v legislativě ČR6. Pedagogické prostředky ucelené rehabilitace, problematika rané péče (podpory), edukace osob se zdravotním postižením, školní vzdělávání a školní integrace osob se zdravotním postižením, speciálně pedagogické pojetí integrace (úloha SPC a PPP), rozvoj motoriky, utváření a rozvíjení komunikačních schopností - řečová dovednost, rozvoj náhradních forem komunikace, psychologická hlediska v péči o osoby se zdravotním postižením ( vývoj a kultivace jejich osobnosti).7. Pracovní prostředky ucelené rehabilitace ? systematická péče poskytovaná handicapované osobě na základě individuálního plánu, jehož cílem je získání vhodného zaměstnání (obnovení pracovního potenciálu ? pracovní integrace) a též integrace v přirozeném sociálním prostředí (v rodině).8. Úloha chráněných pracovišť, chráněných dílen, podporovaného zaměstnání, úloha ÚP, regislativní podmínky. Ostatní otázky související s ucelenou rehabilitací, etické souvislosti.

Získané způsobilosti

Student pochopí koncepci ucelené rehabilitace a to především v holistickém pojetí člověka i v kontextu MKF.

Literatura

PALÁT, M. Integrácia funkčných okruhov v rehabilitácii starého človeka. Bratislava: Chatis, 1999. LUCKE, C. Rehabilitácia fraktúr u dlhovekých. Bratislava: Charis, 1999. J. Jankovský. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením, somatopedická a psychologická hlediska. 2. doplněné vydání. Triton, Praha, 2006. ISBN 80-7254-730-5.Votava, J. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Karolinum, Praha , 2005. ISBN 80-2460-708-5.

Požadavky

Aktivní účast studenta na přednáškách, vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.