Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická diagnost. pohybového aparátu 1 (KKL / FKDF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FKDF1 - Klinická diagnost. pohybového aparátu 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře 2.LSTvorba klinické kineziologické diagnózy.Klinické vyšetření stoje, chůze, pohybů pánve, trupu, šíje a končetin- vyšetření stoje a jeho modifikací, uvedení základních typů a patologií; klinické souvislosti- vyšetření chůze posouzení typů chůze dle Jandy, vyšetření a demonstrace hlavních patologických typů- vyšetření celkové pohyblivosti páteře; klinické souvislosti- vyšetření pasivní aktivní pohyblivosti kloubů končetin, izometrické testy s důrazem na odlišení kloubních a svalových poruch- klinická interpretace pohybových stereotypů dle Jandy; vyšetření a testy v systému DNSPrincipy vyšetření funkčních poruch svalového tonu, reflexních změn a kloubní vůle.- vyšetření změn svalového napětí, spoušťových bodů dle Simonse klinické interpretace- vyšetření reflexních změn kůži a podkoží, využití v diagnostice vertebroviscerálních poruch- principy vyšetření kloubních poruch dle Kaltenborna a LewitaKlinické vyšetření pohybového aparátu v neurologii- vyšetření myopatických a exteroceptivních reflexů, klinické interpretace- vyšetření jednotlivých modalit čití, klinické interpretace- vyšetření periferních nervů neurodynamika- testy na kořenové syndromy, klinické interpretace- vyšetření mimovolních pohybů- vyšetření poruch svalového tonu rigidita, paratonie, spasticita, asociačních reakceKlinické vyšetření balančních poruch- neurologické vyšetřovací testy rovnováhy- balanční škály- klinické testy při poruchách rovnováhy v ORL

Získané způsobilosti

Způsobilost: schopnost samostatného výběru a provedení klinických vyšetření a testů s ohledem na druh poruchy a důrazem na racionalitu a efektivitu vyšetření.

Literatura

Kolář, P. et. al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-807-2626-571.Janda, V. Svalové funkční testy. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0722-5.Gross, Jeffrey M., a kol. Vyšetřenípohybového aparátu. Praha: Triton, 2005. ISBN 80-725-4720-8.Janda, V. Základy kliniky funkčních (neparetických) hybných poruch. 1.vyd. Brno: Ústav pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků, 1982. ISBN 57-855-84.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: prokázání praktických dovedností, test

Garant

MUDr. Mgr. Marcela Míková, Ph.D.PaedDr. Jiří Vlček