Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodiky kinezioterapie 1 (KKL / FMKF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FMKF1 - Metodiky kinezioterapie 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY 2. ZS:1. Úvod do metodik fyzioterapie. Koncepty zaměřené na využití proprioceptivní stimulace - metoda Freeman, metodika senzomotorické stimulace: Janda a Vávrová. Využití balančních pomůcek a míčků.2. Koncepty zaměřené především na využití senzorické stimulace - metoda Rood, Senzorická integrační terapie: Ayres, metoda senzorické stimulace: Affolter, metoda Perfetti.3. Metoda reedukace podle Kenny.4. Edukační a tréninkové metody zaměřené na terapii a prevenci vertebrogenních obtíží - Školy zad, metoda McKenzie.5. Metody zaměřené na terapii a prevenci poruch osového orgánu - metoda Méziéres, Globální posturální reedukace: Souchard, Posturální rekonstrukce: Nissand, metoda GDS: Denys-Struyf, Kaltenbornova metoda, Dornova metoda, Watsu.6. Metoda Ludmily Mojžíšové. Komplexní fyzioterapeutické koncepty zaměřené na posturální a hybné poruchy - Thun-Hohenstein, Klein-Vogelbach, Brügger koncept, Spirální dynamika: Larsen.7. Metody primárně zaměřené k pohybové výchově a správnému držení těla - Funkční gymnastika: Mensendieck, Kinetika Caesar, metoda Alexander, metoda Feldenkrais.CVIČENÍ 2. ZS1. Senzomotorická stimulace v praxi.2. Využití balančních pomůcek v praxi, míčkování.3. Praktické využití metodiky dle sestry Kenny.4. Pohybová výchova a správné držení těla. Principy školy zad v praxi. Metodika McKenzie.5. Terapie funkční ženské sterility dle Mojžíšové v praxi.6. Terapie funkční ženské sterility dle Mojžíšové v praxi. Kaltenbornova cvičení.7. Praktické využití Feldenkreisovy metody a Alexandrovy metody.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatného výběru speciálních metodik pro jednotlivé indikační oblasti a praktická aplikace prvků vybraných postupů.

Literatura

Pfeiffer J. Facilitační metody v léčebné rehabilitaci. Praha Avicenum, 1976. KOLÁŘ, Pavel et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-807-2626-571.Pavlů, D. Speciální fyzioterapeutické koncepty a metody. Brno: Akademické nakl. CERM, 2002. Pavlů, D. Cvičení s Thera-Bandem : se zřetelem ke konceptu dle Brüggera, Vyd. 1. Brno: CERM, 2004. Trojan, St. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. Praha: Grada, 2001. Dylevský, I., Kubálková, L., Navrátil, L. Kineziologie, kinezioterapie a fyzioterapie. Praha: Manus, 2002. VÉLE, František. Kineziologie: Přehled klinické kineziologie a patokineziologie pro diagnostiku a terapii poruch pohybové soustavy. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-2754-837-9.LIPPERT-GRÜNER, M. Neurorehabilitace. 2009. ISBN 978-807-2625-697.Holubářová, J. Pavlů, D. Proprioceptivní neuromuskulární facilitace. 1. Část, 1. vyd. Praha: Karolinum, 2007. ČÁPOVÁ, J. Terapeutický koncept "Bazální programy a podprogramy. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7329-180-8.VÉLE, František. Vyšetření hybných funkcí z pohledu neurofyziologie: příručka pro terapeuty pracující v neurorehabilitaci. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-608-1.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na cvičeních, zápočtový test s úspěšností 75%, prokázání praktických dovedností.

Garant

Mgr. Martina Hartmanová

Vyučující

Mgr. Martina HartmanováMgr. Martina Hartmanová