Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodiky kinezioterapie 2 (KKL / FMKF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FMKF2 - Metodiky kinezioterapie 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY 2. LS:1. Edukativní koncepty a metody zaměřené na neuropsychologickou problematiku u dětí.2. Koncepty pro konzervativní terapii skolióz - metoda Klapp, metoda von Niederhöffer, metoda Gocht-Gessner.3. Koncepty pro konzervativní terapii skolióz - Ortopedická dechová terapie: Schroth, metoda Scharrl.4. Základní neurofyziologický koncept s širokým indikačním spektrem - PNF.5. Koncepty zaměřené na hemiplegii dospělých - Pohybová rehabilitace hemiplegiků: Brunstrőm, Koncept Bobath (NDT) u dospělých.6. Další koncepty zaměřené na hemiplegii u dospělých. Metodický přístup Davies, Koncept Johnstone, Program opětovného naučení motorických funkcí. Metody zaměřené na určité speciální neurologické indikace. Metoda léčení ataxie: Frankel, Edukativní koncepty a metody vztahující se převážně k neurologické problematice u dospělých.7. Fyzioterapeutické metody s využitím zvláštních prostředků - Hipoterapie, terapie pomocí domácích zvířat, cvičení s využitím míčů, pružných tahů, terapie s použitím zavěšovacího aparátu, S-E-T koncept, kinesiotape.CVIČENÍ 2. LS1. Praktické využití Bobath konceptu u dětí a dospělých.2. Praktické využití Bobath konceptu u dětí a dospělých.3. Praktické využití Bobath konceptu u dětí a dospělých.4. Terapie skolióz.5. Praktické využití PNF u dětí a dospělých.6. Praktické využití PNF u dětí a dospělých.7. Praktické využití PNF u dětí a dospělých.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatného výběru speciálních metodik pro jednotlivé indikační oblasti a praktická aplikace prvků vybraných přístupů.

Literatura

Pfeiffer J. Facilitační metody v léčebné rehabilitaci. Praha Avicenum, 1976. KOLÁŘ, Pavel et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-807-2626-571.Pavlů, D. Speciální fyzioterapeutické koncepty a metody. Brno: Akademické nakl. CERM, 2002. TROJAN, S., DRUGA, R., PFEIFFER, J., VOTAVA, J.:. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. 3. přepracované a doplněné vydání. Grada, Praha 2005. Dylevský, I., Kubálková, L., Navrátil, L. Kineziologie, kinezioterapie a fyzioterapie. Praha: Manus, 2002. Véle, F. Kineziologie pro klinickou praxi. 1. vyd. Praha, Grada, 1997. LIPPERT-GRÜNER, M. Neurorehabilitace. 2009. ISBN 978-807-2625-697.Holubářová, J. Pavlů, D. Proprioceptivní neuromuskulární facilitace. 1. Část, 1. vyd. Praha: Karolinum, 2007. ČÁPOVÁ, J. Terapeutický koncept "Bazální programy a podprogramy. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7329-180-8.VÉLE, František. Vyšetření hybných funkcí z pohledu neurofyziologie: příručka pro terapeuty pracující v neurorehabilitaci. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-608-1.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na cvičeních, zápočtový test s úspěšností 75%, prokázání praktických dovedností

Garant

Mgr. Martina Hartmanová

Vyučující

Mgr. Martina HartmanováMgr. Martina Hartmanová