Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie a patofyziologie 2 (KKL / FPFF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FPFF2 - Fyziologie a patofyziologie 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky LS:1/ Obecná patofyziologie zdraví, nemoc morbidita a mortalita2/ Patofyziologické mechanismy a principy na celulární úrovni; Apoptóza, nekróza3/ Patofyziologie nadměrné fyzické zátěže se zaměřením na pohybový a kardiovaskulární systém4/ Náhlá smrt při fyzické aktivitě a ve sportu5/ Poruchy metabolismu lipidů a glycidů jejich dopady na zdraví člověka; Metabolický syndrom6/ Onemocnění neuronu7/ Ischemie a hemoragie v nervovém systému a z nich rezultující poškození nejen pohybových funkcí8/ Degenerativní onemocnění nervového systému9/ Homeostáza minerálová a acidobazická a její poruchy10/ Patofyziologické aspekty poruch růstu a vývojePraktická cvičení LS:1. Vylučovací systém. Rozlišení jednotlivých elementů v moč. sedimentu. Močové kameny jednoduché, smíšené. Určení složení dle velikosti, barvy a povrchu.2. Krev. Nátěr periferní krve pod mikroskopem. Rozlišení jednotlivých krevních elementů, event. určení typu krevní poruchy.3. Vyšetření kompatibility krve v souvislosti s transfuzí krve. Ovlivnění srážlivosti krve heparinem /in vitro/.4. Nervový - nervosvalový systému. Segmentální reflexy míšní.5. Vyšetřovací postupy při zjišťování stavu fyzické trénovanosti zátěžové EKG.6. Smysly zrakový analyzátor. Vyšetření zrakové ostrosti. Orientační vyšetření zorného pole perimetru, tj. zrakové ostrosti v periferii sítnice. Vyšetření barvocitu. Vyšetření okohybného ústrojí.7. Fyziologie binokulárního vidění. Strabismus. Nystagmus fyziologický, patologický.8. Sluchový a stato kinetický analyzátor. Orientační vyšetření sluchu hlasitou řečí a šepotem.9. Audiometrie. Nystagmus, vertigo.10. Základní metody práce s laboratorními zvířaty v biomedicínském výzkumu s ohledem na metody a etiku práce se zvířaty vč. aplikace příslušných zákonných a podzákoných norem.

Získané způsobilosti

Student: - zná funkce zdravého lidského organizmu - je seznámen s funkcí buňky, tkání, orgánů a orgánových systémů s důrazem na neuro-muskulární a cévní systém - zná stavbu a funkci lidského organizmu a obecnou patofyziologii

Literatura

Silbernagl, S., Despopoulos, A. Atlas fyziologie člověka. Praha Grada, 2004. Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000.

Požadavky

Požadavky na zápočet: 80% účast na seminářích, testPožadavky na zkoušku: ústní zkouška

Garant

MUDr. Tomáš Hauer

Vyučující

MUDr. Tomáš Hauer