Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy kinezioterapie 1 (KKL / FZKF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / FZKF1 - Základy kinezioterapie 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky 1. ZS:Vymezení kinezioterapie v rámci rehabilitace, základní terminologieCíle a význam kinezioterapieMetodické zásady kinezioterapieRozdělení kinezioterapie, stavba kinezioterapeutické jednotkyZvláštnosti kinezioterapie dle věku pacientaMateriální zabezpečení a požadavky potřebné pro adekvátní průběh cvičební jednotkyReedukace pohybuAktivní a pasivní kinezioterapieKinezioterapeutické možnosti při ovlivnění rozsahu pohybu, kinezioterapeutické možnosti při ovlivnění svalové sílyRelaxační techniky. Dechová gymnastikaKondiční kinezioterapie, kinezioterapie při imobilizaciNácvik posturálních a lokomočních funkcí. Základní ortotické pomůcky.Kinezioterapie na neurofyziologickém podkladě vymezení termínu.Cvičení 1. ZS:Individuální kinezioterapieSkupinová kinezioterapieRekondiční kinezioterapieMožnosti využití pasivního pohybu v kinezioterapiiMožnosti využití aktivního pohybu s dopomocí v kinezioterapiiMožnosti využití aktivního pohybu v kinezioterapiiMožné postupy v kinezioterapii při zvyšování svalové sílyMožnosti kinezioterapie při ovlivňování rozsahu pohybuCvičení 1.LS:Nácvik posturálních a lokomočních funkcí.Možnosti polohování v kinezioterapii.Možnosti využití dechové gymnastiky.Možnosti využití relaxačních technik.Hydrokinezioterapie.Postupy při tvorbě léčebného programu cíle, metody.Krátkodobý rehabilitační plán. Dlouhodobý rehabilitační plán.

Získané způsobilosti

Student má teoretické základy v oblasti kinezioterapieStudent umí využít kinezioterapii v léčebné rehabilitaciStudent umí vhodně zvolit druh základních kinezioterapeutických oblastí s ohledem na klientovy obtíže

Literatura

Haladová, E. - Nechvátalová, L. Vyšetřovací metody hybného systému. Brno, Nár. centrum oš. a nelékařských zdrav. oborů, 2003. DVOŘÁK, R. Základy kinezioterapie. Olomouc, UPFTK, 2003. TROJAN, S., DRUGA, R., PFEIFFER, J., VOTAVA, J. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. 3. přepracované a doplněné vydání. Grada, Praha 2005 . Praha, 2005. HROMÁDKOVÁ, J. a kol. Fyzioterapie. H+H Praha, 1999. KOLÁŘ, P. Rehabilitace v klinické praxi. Praha, 2009. ISBN 978-807-2626-571.Votava, J. Základy rehabilitace. Praha, Karolinum, 1997.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% docházka na cvičení, prokázání praktických dovedností

Garant

PhDr. Marek Zeman, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Zeman, Ph.D.PhDr. Marek Zeman, Ph.D.