Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (KKL / HPATF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / HPATF - Patologická fyziologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:˘ Zdraví, nemoc, morbidita. Mortalita, letalita, incidence, prevalence˘ Etika práce v patologické fyziologii˘ Homeostáza, acidobazická rovnováha, acidóza respirační a metabolická, regulace˘ Smrt. Nekróza, atrofie, dystrofie, intracelulární steatóza˘ Patofyziologická dynamika průběhu poškození buňky při ischemii. Patofyziologie membránového transportu˘ Programovaná smrt jako fyziologický mechanismus vývoje a obrany organismu˘ Obecné principy patofyziologie a interpretace laboratorních dat˘ Patologická fyziologie - řízená činnost v organismu˘ Patologická fyziologie nervového systému˘ Patologická fyziologie metabolismu, celkový přehled a metabolismus jednotl. živin˘ Patologická fyziologie homeostázy, její udržování˘ Patologická fyziologie homeostázy, její udržování˘ Celkový přehled patologické fyziologie metabolismu˘ Patologická fyziologie endokrinologie včetně těhotenství˘ Patologická fyziologie pohybového systému˘ Patologická fyziologie kardiovaskulárního aparátu˘ Patologická fyziologie dýchání˘ Patologická fyziologie zažívacího traktu˘ Patologická fyziologie hemostázy a krevních elementů˘ Patologická fyziologie močového systému˘ Patologická fyziologie imunologieLaboratorní cvičení:˘ Vyšetření základních funkčních charakteristik členů studentské studijní skupiny (4 h)˘ Základní metody práce s laboratorními zvířaty v biomedicínském výzkumu s ohledem na metody a etiku práce se zvířaty vč. Aplikace příslušných zákonů a podzákonných norem(10 h)˘ Některé patologické nálezy na EEG a na ultrazvukovém vyšetření (DOPLER). Patologické nálezy při scintigrafii mozku.˘ Laboratorní výsledky patologických nálezů homeostázy a objasnění jejich příčin˘ Patologická EEG a objasnění těchto patologických změn˘ Patologické nálezy při spirometrii˘ Patologické nálezy při funkčních testech týkající se kardiovaskulárního aparátu.

Získané způsobilosti

Znalosti principů poruch základních funkcí lidského organismu s důrazem na jejich vztah k laboratorním vyšetřovacím metodám.

Literatura

Nečas E. Obecná patologická fyziologie. Langmeier M a kolektiv. Základy lékařské fyziologie. Nowak TJ, Handford AG. Pathophysiology. Vácha J. Patologická fysiologie I., II., III. Corwin EJ. Handbook of Pathophysiology.

Požadavky

Laboratorní cvičení je podmínkou k monžosti se přihlásit ke zkoužce.Požadavky na zkoušku: ústní zkouška (úspěšný předzkouškový test v den zkoušky)

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.MUDr. Tomáš HauerRNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.MUDr. Tomáš HauerRNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.