Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika (KKL / LLGNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / LLGNT - Genetika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Blok A: Klasická genetika s rozpracováním základních metod hybridologické analýzy.1.Genetické zákony, metody a objekty.2.Hybridologická analýza.3.Rodokmenová analýza.Blok B: Cytogenetika, dědičnost a proměnlivost na úrovni buněk.4.Organizace genetické informace na úrovni buněk.5.Karyologie.6.Analýza karyotypů - laboratorní práce.Blok C: Molekulární genetika ? dědičnost a proměnlivost na úrovni molekul.7.Nukleové kyseliny, jejich struktura a význam, genetický kód.8.Procesy realizace genetické informace na úrovni molekul.9.Molekulárně genetické metody analýzy genomu.10.Exkurze do laboratoře molekulární genetiky.Blok D: Populační a klinická genetika.11.Genetické patologické stavy v humánní populaci, jejich klasifikace.12.Mutageneze, karcinogeneze a teratogeneze, změny genomu a životní prostředí.13.Prevence genetických patologických stavů.14.Genetika a etika.

Získané způsobilosti

Způsobilost :Studenti pochopí genetickou determinaci genetických jevů, nauči se základním metodám jejich analýzy na úrovni molekul, buňky, jedince i v populacích. Výsledným cílem je informovanost o možnosti prevence, genetickém poradenství, jeho možnostech a organizaci v ČR.

Literatura

BERGER, J. Advances in cell and molecular biology. České Budějovice, Kopp Publishing, 212 s., 2005. KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, 211 s., 2008. ŘEHOUT, V. a kol. Genetika I. České Budějovice, JU ZF, 256 s., 2000. ŘEHOUT, V. a kol. Základy genetiky. http://www.zsf.jcu.cz. PRITCHARD, D.J. a kol. Základy lékařské genetiky. http://www.zsf.jcu.cz/studium/studijni-programy-obory-kurzy/podpurne-studijni-texty/rpb/. Praha, Galén, 182 s., 2007. Úvod do genetiky - elektronický studijní program v Moodle: Virtuální svět genetiky I: Virtuální svět genetiky II: Výukové prezentace k vybraným tematickým celkům: KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, Praha, 211 s., 2004. ISBN 80-7183-326-6.GARDNER, R.J. et al. Chromosome abnormalities and genetic counseling. Oxford, 577 s., 2004. THOMPSON, T. Klinická genetika. Praha, Triton, 396 s., 2004. ISBN 80-7254-475-6.BRDIČKA, R. Lidský genom na rozhraní tisíciletí. Grada Publishing, 249 s., 2001.

Požadavky

Aktivní účast studentů na výuce, seminární práce

Garant

prof. Ing. Václav Řehout, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Řehout, CSc.