Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. komplex. psychosom. přístupu (KKL / LLZKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / LLZKP - Zákl. komplex. psychosom. přístupu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Komplexní psychosomatický přístup v medicíně, historie a současnost. Definice komplexní medicíny2. Biopsychosociální přístup v medicíně. Psyché, sóma a okolí člověka jako nedílná komplexita3. Člověk ve zdraví a nemoci. Zdraví, nemoc, život a smrt, základní filofofické a biopsychosociální aspekty. Zdraví a sanogeneze. Nemoc a patogeneze4. Příběh nemoci. Příběh současného stonání. Narativní medicína jako medicína vyprávění příběhů5. Vztah zdravotník-pacient, komunikace členů zdravotnického týmu a pacienta. Principy týmové práce6. Diagnóza, terapie, prognóza a prevence v intencích komplexního psychosomatického přístupu. Smysl a význam příznaku7. Bolest - její smysl, význam a interpretace. Bolest jako důležitý komplexní děj sloužící udržení rovnováhy mezi organismem a prostředím. Bolest a stres, stresová reakce8. Prožívání, chování a somatické symptomy. Vybrané psychosomatické syndromy, depresivní a úzkostné poruchy.9. Emoce a jejich somatické projevy10.Paramedicínské obory. Alternativní medicína - rizika a možnosti11.Souvislosti mezi zvládáním životních situací, tělesným a duševním zdravím a nemocí12.Příběh pacienta jako člověka ve zdraví a nemoci13.Přirozený svět aneb medicína v příslovích, úslovích, rčení a anekdotách14.Paramedicínské obory. Alternativní medicína - rizika a možnostiSemináře:1. Definice komplexní medicíny. Psyché, sóma a sociální okolí jako nedílná komplexita2. Psyché a sóma. Proč a jak tělo reaguje na psychickou zátěž3. Souvislosti mezi zvládáním životních situací, tělesným a duševním zdravím a nemocí4. Emoce a jejich somatické symptomy5. Příběh pacienta jako člověka ve zdraví a nemoci6. Přirozený svět, aneb medicína v příslovích, úslovích, rčení a anekdotách7. Psychosomatické poruchy v gastroenterologii. Vředová choroba, kazuistiky8. Psychosomatika poruch pohybového aparátu. Syndrom bolestivé kostrče. Kazuistiky9. Bolesti zad, mýty a realita10.Bolest a stres, stresové reakce - kazuistiky11.Iracionality v diagnostice a terapii, psychosomatický přístup. Kazuistiky12.Artróza jako civilizační onemocnění, psychosomatický přístup. Kazuistiky13.Psychosomatické poruchy v imunologii. Psychosomatika únavového syndromyu. Kazuistiky14.Souvislosti mezi zvládáním životních situací, tělesným a duševním zdravím a nemocí

Získané způsobilosti

Student chápe vztahy mezi tělesnými, duševními a sociálními ději jako ne mezi oddělenými oblasti, nýbrž jako propojené a navzájem se neustále ovlivňující systémy.

Literatura

Fialová, L., Kouba, P., Špaček, M. Medicína v kontextu západního myšlení. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-513-0.Kebza, V. Psychosociální determinanty zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 978-80-247-2798-1.BAŠTECKÝ, J., ŠAVLÍK, J., ŠIMEK, J. Psychosomatická medicina. Grada Avicenum Praha, 1993. Le Fanu, J. Vzestup a pád moderní medicíny. Praha: Academia, 2001. ISBN 80-200-0879-9.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, seminární práce na dané téma Požadavky pro udělování kolokvia: ústní zkoušení

Garant

doc. PhDr. Hana Konečná, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Konečná, Ph.D.