Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a fyziologie člověka 1 (KKL / RRAF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / RRAF1 - Anatomie a fyziologie člověka 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do histologie a embryologie2. Tkáň svalová3. Úvod do anatomie4. Pojiva - vazivová, chrupavčitá, kostní, svalová, nervová5. Obecná osteologie, vývoj a růst kostí6. Obecná arthrologie, myologie7. Kostra, klouby a svaly horní končetiny8. Kostra, klouby a svaly dolní končetiny9. Topografie horní a dolní končetiny10. Páteř, spojení na páteři11. Svaly hlavy, krku a hrudníku12. Svaly zad, břicha a pánve13. Lebka14. Přehled topografických krajinSemináře:1. Genetická informace.2. Kmenové buňky, trendy dnešní medicíny3. Základy topografické anatomie4. Tepny, žíly, mízní systém, slezina5. Vyšetřovací metody v oběhovém a dýchacím systému6. Vylučování, funkce nefronu a celého systému. Smysly - fyziologické poznámky7. Řídící systémy - humorální a nervový

Získané způsobilosti

Znalost základní struktury všech systémů člověka zvláště z morfologického pohledu. Znalost cévního systému, projekční anatomie kostí pro RTG zobrazení, topografická anatomie.

Literatura

Dylevský, I., Druga, R., Mrázková, O.:. Funkční anatomie člověka. Praha, Avicenum, 2000. Rokyta. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. 2. vyd. Praha: ISV, 2008. ISBN 978-80-86642-47-5.Dylevský, I.:. Somatologie. Epava, Olomouc, 2000. Dylevský, I. Základy funkční anatomie člověka. Praha: Magnus, 2007. ISBN 978-80-86571-10-2.Schmidt, R. F. Fyziologie. Praha, 1993. Trojan, S., Druga, R., Pfeiffer, J., Votava, J. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. 3. přepracované vydání. Grada, Praha, 2005.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, aktivita při výuce, test

Garant

MUDr. Karel Benda, MBAdoc. MUDr. Jan Mareš, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jan Mareš, CSc.