Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specif. v oš. péči o HIV pozit. klienta (KKL / SHIVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / SHIVK - Specif. v oš. péči o HIV pozit. klienta, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Definice HIV infekce - historie, epidemiologie2. Onemocnění AIDS3. Terapie, komplikace, monitoring4. Farmakoterapie HIV pozitivních klientů5. Komplexní program prevence - podpora zdraví a zdravotní výchova6. Zdravotní péče o HIV pozitivní klienty v rozvojových státech7. Specializovaná centra v České republice i ve světě, nestátní organizace8. Specifika v péči - bezpečnostní pravidla pro práci s biologickým materiálem, léčba oportunních infekcí, problematika porodů HIV pozitivních matek, problematika HIV u hemofiliků9. Etické otázky HIV - anonymita testování, lékařská mlčenlivost, úloha práva v boji s AIDS, psychosociální aspekty infekce HIV v souvislosti s testováním10. Péče o umírajícího v terminálním stádiu AIDS, paliativní terapie, hospice, holistické aspekty v ošetřovatelství

Získané způsobilosti

Student/ka umí základní terminologii v oblasti problematiky HIV/AIDS.Student/ka prokazuje znalosti v péči o HIV pozitivního klienta ve zdravotnické i nezdravotnické sféře.

Literatura

ZAVADILOVÁ, L. Jsem HIV - pozitivní aneb já neumírám, já žiji. Praha, Grada, 2000. JEDLIČKA, J. Ročenka Národního programu HIV/AIDS v ČR. Praha, Státní zdravotní ústav, 2004. Hájek Michal. HIV/AIDS v chirurgických oborech . Praha Grada, 2004. ISBN 80-247-0857-4 .

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, zápočtový test

Garant

PhDr. Lenka Rosková

Vyučující

PhDr. Lenka Rosková