Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální gerontologie a thanatologie (KKL / SSGET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / SSGET - Sociální gerontologie a thanatologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky :1. (2hod)Gerontologie jako vědecká disciplína2. (2hod)Sociální gerontologie ,definice stárnutí a stáří3. (2hod)Sociální důsledky stárnutí, staří lidé v sociálních vztazích4. (2hod)Kvalita života a senioři5. (2hod)Thanatologie jako věda, stádia smutku, faktory ovlivňující reakci na smrt6. (2hod)Paliativní péče, euthanazie, dystanázie7. (2hod)Problematika umírání - hospicová péčeSemináře:Semináře budou probíhat formou rozboru kritické diskuze nad texty, které jsou veřejně dostupné a reagují na postavení seniorů. Student obdrží na začátku semestru seznam zdrojů a z nich pak bude formou esejí vytvářet dokument dokládající pohled na seniory a jeho vývoj v současné společnosti.

Získané způsobilosti

- Student má základní znalosti o gerontologii jako vědní disciplíně - Student je schopen najít sociální souvislosti v problematice demografického stárnutí včetně nejnovějších poznatků o sociálním statusu seniorů ve společnosti. - Student chápe nutnost zabývat se ze zdravotně sociálního hlediska umíráním a smrtí jedince. - Student má vědomosti o zdravotně sociální problematice umírání a smrti, včetně základních principů multidisciplinární paliativní a hospicové péče. - Student chápe složitost poslední vývojové etapy žití, problémy osamělosti, vliv společenského prostředí na přístup ke stáří, umírání a smrti.

Literatura

Kalvach, Z. et. al. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2490-4.Pidrman, V., Kolibbáš, E. Změny jednání seniorů. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-363-X.Sýkorová, D. Autonomie ve stáří. ISBN 978-80-86429-62-5.Vorlíček, J. Paliativní medicína ( Druhé přepracované a doplněné vydání). Grada Praha, 2006. ISBN ISBN 80- 247-1716.HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie: nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.Zavázalová H. a kol. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Karolinum UK, Praha. 2001.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, písemný test před kolokviem Požadavky pro udělování kolokvia: kolokvium

Garant

Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.