Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika (KKL / SSGNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / SSGNT - Genetika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Blok A: Klasická genetika s rozpracováním základních metod hybridologické analýzy.1 Genetické zákony, metody a objekty.1. Hybridologická analýza.2. Rodokmenová analýza.Blok B: Cytogenetika, dědičnost a proměnlivost na úrovni buněk.4. Organizace genetické informace na úrovni buněk.5. Karyologie.6. Analýza karyotypů ? laboratorní práce.Blok C: Molekulární genetika ? dědičnost a proměnlivost na úrovni molekul.7. Nukleové kyseliny, jejich struktura a význam, genetický kód.8. Procesy realizace genetické informace na úrovni molekul.9. Molekulárně genetické metody analýzy genomu.10.Exkurze do laboratoře molekulární genetiky.Blok D: Populační a klinická genetika.11.Genetické patologické stavy v humánní populaci, jejich klasifikace.12.Mutageneze, karcinogeneze a teratogeneze, změny genomu a životní prostředí.13.Prevence genetických patologických stavů.14.Genetika a etika.

Získané způsobilosti

Studenti pochopí genetickou determinaci genetických jevů, nauči se základním metodám jejich analýzy na úrovni molekul, buňky, jedince i v populacích. Výsledným cílem je informovanost o možnosti prevence, genetickém poradenství, jeho možnostech a organizaci v ČR.

Literatura

BERGER, J. Advances in cell and molecular biology. České Budějovice, Kopp Publishing, 212 s., 2005. KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, 211 s., 2008. ŘEHOUT, V. a kol. Genetika I. České Budějovice, JU ZF, 256 s., 2000. ŘEHOUT, V. a kol. Základy genetiky. http://www.zsf.jcu.cz. PRITCHARD, D.J. a kol. Základy lékařské genetiky. http://www.zsf.jcu.cz/studium/studijni-programy-obory-kurzy/podpurne-studijni-texty/rpb/. Praha, Galén, 182 s., 2007. Úvod do genetiky - elektronický studijní program v Moodle: Virtuální svět genetiky I: Virtuální svět genetiky II: Výukové prezentace k vybraným tematickým celkům: KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, Praha, 211 s., 2004. ISBN 80-7183-326-6.GARDNER, R.J. et al. Chromosome abnormalities and genetic counseling. Oxford, 577 s., 2004. THOMPSON, T. Klinická genetika. Praha, Triton, 396 s., 2004. ISBN 80-7254-475-6.BRDIČKA, R. Lidský genom na rozhraní tisíciletí. Grada Publishing, 249 s., 2001.

Požadavky

Aktivní účast studentů na výuce, seminární práce

Garant

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.

Vyučující

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.